DomovKulturaKreativne ideje za zidovi Osrednje knjižnice Srečka Vilharja

Kreativne ideje za zidovi Osrednje knjižnice Srečka Vilharja

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja je osrednja splošna knjižnica Mestne občine Koper in osrednja območna knjižnica obalno-kraške regije. Ustanovljena je bila leta 1951, svoje prostore pa je našla v palači Bruti na trgu Brolo v Kopru.

V knjižnici imajo oddelek za odrasle, oddelek za domoznanstvo in knjižno dediščino, službo za območne naloge ter oddelek za nabavo in obdelavo knjižničnega gradiva. Na različnih lokacijah v mestnem jedru pa ima knjižnica še oddelek za mlade bralce, oddelek za italijaniko in potujočo knjižnico.

Palača Bruti

Palača Bruti iz leta 1714 je delo italijanskega arhitekta Giorgia Massarija. Fasada palače je izjemno klasicistično delo s poudarjeno središčno osjo, ki jo tvorita portal v pritličju in balkon v nadstropju. Nad prekladami je serija reliefov z biblično vsebino.

Palača Bruti iz leta 1714 je delo italijanskega arhitekta Giorgia Massarija. Foto: odpiralnicasi.com

Zidovi palače Bruti so dom Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper. Naloga te institucije ni zgolj hranjenje knjižnega gradiva, ampak tudi aktivno sodelovanje na različnih področjih kulture doma in po svetu.

Dejavnosti, ki jih organizira knjižnica, so namenjene vsem generacijam. Ponosni so predvsem na delavnice za otroke in mlade. Z urami pravljic razveseljujejo najmlajše iz javnih in zasebnih koprskih vrtcev, mladim pa je med drugim namenjen tudi blog, kjer lahko izmenjujejo mnenja o prebranih knjigah.

Zanimivi projekti koprske knjižnice

Občani v knjižnico navadno zavijejo le zaradi knjig, a se za njenimi zidovi rojevajo tudi kreativne ideje. Ena od njih je spletna stran dobreknjige.si. Spletna stran je že prerasla lokalne okvire in tega uspeha so v koprski knjižnici zelo veseli. V dveh letih delovanja si jo je ogledalo več kot 2 milijona obiskovalcev.

Projekt dobreknjige.si je prejel nagrado za ciklus strokovnih izobraževanj za slovenske splošne knjižničarje z naslovom Vrednotenje književnosti v knjižničarstvu in razvoj bralne kulture. Foto: ekoper.si

Spletna stran ponuja vpogled v svet sodobne literature. Obiskovalcem strani so namreč na voljo priporočila za dobro branje, ki jih posreduje skoraj 70 knjižničarjev ter bibliotekarjev iz več kot 26 slovenskih splošnih knjižnic, ki sodelujejo v projektu.

Projekt dobreknjige.si je leta 2016 prejel tudi nagrado za ciklus strokovnih izobraževanj za slovenske splošne knjižničarje z naslovom Vrednotenje književnosti v knjižničarstvu in razvoj bralne kulture, kar je še dodatna potrditev dobrega dela knjižnice.

Še eden od uspešnih projektov, ki je med uporabniki naletel na pozitiven odziv, je potujoča knjižnica, ki s svojim bibliobusom knjige približa tudi vsem prebivalcem zaledja. Poleg tega si v knjižnici prizadevajo, da bi slovensko besedo ponesti tudi v zamejstvo. Uspešno so navezali sodelovanje z Narodno in študijsko knjižnico v Trstu in knjižnicami iz hrvaške Istre. *