Marko Brecelj letošnji Ježkov nagrajenec

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Kontroverzni, a vsestranski in izjemno pronicljivi umetnik Marko Brecelj je letošnji prejemnik Ježkove nagrade, ki jo vsako leto RTV Slovenija podeli v spomin in obujanje žlahtne tradicije Frana Milčinskega – Ježka. Nagrado mu je predsednik žirije Slavko Hren podelil v neposrednem prenosu oddaje Vikend paket na prvem sporedu nacionalne televizije v nedeljo, 27. oktobra. Ob tem je legendarni Koprčan poudaril, da je bil tudi Ježek, tako kot on sam, prevečkrat odrinjen ob rob.

Marko Brecelj je postal znan kot progresivni glasbenik v začetku 70. let prejšnjega stoletja, v zgodovino glasbe pa se je zapisal najprej s samostojno ploščo Cocktail, nato pa še kot ustanovitelj in frontman legendarne ter prelomne rockovske zasedbe Buldožer. Že takrat, in tako je tudi danes, je bil izjemno oster in pronicljiv kritik družbenega dogajanja, s svojimi besedili pa nam je velikokrat pred nos pomolil ogledalo. Hitro po osamosvojitvi Slovenije je ustanovil Društvo zmernega napredka in prevzel v vodenje koprski Mladinski center. Ta je kmalu postal osrednja valilnica novih umetniških stremljenj na različnih področjih ne le na Primorskem, pač pa v celotni Sloveniji in tudi širše. Kasneje je postal ulični performer, predvsem potem, ko mu je bilo na nenavaden način odvzeto vodenje MKC.

Ob podelitvi nagrade vsestranskemu umetniku so na RTV Slovenija drugim poudarili, da so dolgo vedeli, da je Brecelj s svojimi besedili bogastvo v slovenskem prostoru, a se jim je šele zdaj zdel pravi čas, da to tudi pokažejo. Na vprašanje, ali kaj v življenju obžaluje, pa  je dejal:   “Obžalujem, da nimamo na transakcijskem računu naših organizacij na primer 50.000 evrov, ker bi s tem lahko pomagal ustvarjalcem in radodarnim ljudem okrog sebe, ki vidim, da so zanemarjeni, brez denarja in v velikih zdravstvenih ali drugih težavah.”

Foto: RTV SLO/Adrian Pregelj