DomovKulturaNa vodene oglede koprske stolnice in rotunde Janeza Krstnika

Na vodene oglede koprske stolnice in rotunde Janeza Krstnika

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Od danes pa vse do konca meseca se lahko vse dneve v tednu odpravite na vodene oglede koprske stolnice in rotunde Janeza Krstnika

Župnija Marijinega Vnebovzetja Koper od danes pa vse do konca avgusta organizira vodene oglede koprske stolnice in rotunde Janeza Krstnika. Ogledi so možni vsak dan ob 10.30 in ob nedeljah ob 11. uri. Pred obiskom se je treba najaviti, prijave so možne na telefon 051679160. Za oglede vstopnine ne zaračunavajo, dobrodošli so prostovoljni prispevki.

Sicer pa stolna cerkev Marijinega vnebovzetja velja za eno največjih znamenitosti mesta. Zgodovina stolnice sega v 12. stoletje, ko je mesto dobilo lastno škofijo. Pročelje cerkve je mešanica gotskega in renesančnega sloga, notranjost cerkve pa razkriva številne dragocenosti, kot so oltarna pala Vittoreja Carpaccia, kamniti sarkofag koprskega zavetnika sv. Nazarija iz 15. stoletja in druge. Posebnost koprske stolnice je krstilnica – rotunda Janeza Krstnika, stavba, ki je ločena od cerkve in sodi med najstarejše stavbe v Kopru.

foto: Ubald Trnkoczy