DomovNaši krajiNovembra v Gledališču Koper kar dve premieri

Novembra v Gledališču Koper kar dve premieri

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Gledališče Koper vsako leto pripravi najmanj pet premiernih uprizoritev, več kot polovico predstav pa odigra na gostovanjih.

V petnajstih letih obstoja v slovenskem kulturnem prostoru si je utrdilo sloves gledališča, ki je odprto za različne avtorske pristope in režiserske poetike. Tudi letos imajo imajo za sabo že zelo pester program, a obiskovalce pred koncem leta čaka še nekaj zanimivih predstav.

Repertoar Gledališča Koper sestavljajo uprizoritve sodobnih in klasičnih besedil, predvsem komedij, ki jih zaznamujejo lokalna, mediteranska in narečna obarvanost, pa tudi krstne uprizoritve slovenskih dramskih besedil. Na sporedu so tudi predstave, namenjene najmlajšim gledalcem.

Premierni novembrski uprizoritvi: Jeklene magnolije in Vihar

Gledališki november se bo začel s premiero predstave Jeklene magnolije, ki jo je režirala Katja Pegan. Premiera bo že naslednji petek, 4. 11., ob 20. uri.

Jeklene magnolije
Predstava Jeklene magnolije bo kmalu doživela premiero. Foto: Gledališče Koper

Kot je zapisano na uradni spletni strani Gledališča Koper, se celotno dogajanje Jeklenih magnolij odvija v frizerskem salonu majhnega mesteca, kjer ženske med urejanjem zunanjosti razgaljajo svoja čustva in razkrivajo intimne svetove. Dogodki v salonu, »kamor še ni stopila moška noga«, se vrtijo okrog zadnjih dveh let in pol življenja mlade Emme, vendar se njena zgodba – bolezen, prizadevanje za materinstvo, odločitev, da bo kljub vsemu zanosila, kar posledično pomeni poslabšanje zdravstvenega stanja – ne dogaja na odru. Vidimo le obrobne dogodke, slišimo reakcije obiskovalk frizerskega salona na prelomnice iz Emminega življenja in življenja ljudi iz njene bližine. Za oksimoronskim naslovom Jeklene magnolije se torej skriva komična melodrama o šestih ženskah, ki vsaka po svoje rešujejo probleme in dokazujejo, da so pogosto močnejše od moških.

Gledališče
V Gledališču Koper pripravljajo pester program. Foto: Gledališče Koper

Poleg predstave Jeklene Magnolije vas v gledališču čaka še pester program predstav

V Gledališču Koper bo 10. novembra na vrsti že prva izbirna predstava. Mestno gledališče ljubljansko bo namreč gostilo s predstavo Kos plastikeV soboto, 12. novembra, bodo na svoj račun prišli otroci in tudi odrasli. Gledališče bosta namreč v dopoldanskih urah obiskala Jakec in breskev velikanka iz SLG Celje, zvečer pa bo gost Jonas iz Špas teatra Mengeš. Če vas zanima, Zakaj teče pes za zajcem, obiščite gledališče v soboto, 19. novembra, ko gostujeta lutkovno gledališče Nebo in Mini teater Ljubljana. V petek, 25. novembra, pa vse ljubitelje gledališča čaka še ena premiera. Prvo uprizoritev bo namreč doživela težko pričakovana predstava Vihar v režiji Jake Ivanca. *

Kaj vse vas še čaka, si lahko ogledate tukaj.