DomovKulturaRazstava Od Svetega Andreja do Svete Katarine na ogled še tri tedne

Razstava Od Svetega Andreja do Svete Katarine na ogled še tri tedne

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Razstava Od Svetega Andreja do Svete Katarine je nastala ob 60. obletnici ustanovitve Pristanišča Koper, predhodnika današnje Luke Koper, ki je bilo ustanovljeno 23. maja 1957. Razstava ob 60-letnici Luke Koper bo še tri tedne na ogled v Muzejski galeriji Pokrajinskega muzeja Koper.

Naslov razstave se navezuje na območje, na katerem se je koprska luka razvijala, in sicer med Koprom (Sv. Andrej) na eni strani in Ankaranom (Sv. Katarina) na drugi strani Škocjanskega zatoka.

Razstava zajema tri med seboj povezane sklope, ki predstavljajo življenjsko pot Pristanišča Koper oz. Luke Koper in prikazujejo vlogo in pomen Kopra do prve polovice 20. stoletja, načrtovanje in gradnjo luke (melioracija Škocjanskega zatoka), prvi privez leta 1957, izgradnjo proge leta 1967, gradnjo ostalih terminalov. Razstava poudarja pomen Luke Koper, ki je slovensko okno v svet, predstavi pa tudi vizijo za njeno prihodnost.

Gradnja skladiščnih prostorov konec petdesetih let 20. stoletja. Foto: Pokrajinski muzej Koper

Slovensko okno v svet

Luka Koper ni le slovensko okno v svet, z uvrstitvijo na sredozemski in baltsko–jadranski koridor je koprskemu pristanišču vlogo evropskega prometnega vozlišča dodelila tudi Evropska unija.

Pred šestdesetimi leti se je razvoj pristanišča začel na severni obali Kopra, pri mandraču Sv. Andreja. Na pridobljenih površinah sta v smeri Škocjanskega zatoka nato nastala najprej prvi, zatem pa še drugi pomol. Dokončno prostorsko umestitev je pristanišču začrtal državni prostorski načrt, ki luško območje na skrajnem severu zaključuje pred mandračem Sv. Katarine. Ta prostorski dokument je zagotovilo, da bo razvoj pristanišča tudi v prihodnje potekal v skladu z načeli trajnostnega razvoja in sobivanja z okoljem.

Iz zgodovinskih dejstev, ki so predstavljena na razstavi, lahko razberemo, da sta nastanek in razvoj pristanišča navdihovala vizija in pogum. Ta nauk iz zgodovine mora biti naše vodilo tudi v prihodnje.

Razstavo Od Svetega Andreja do Svete Katarine si v Muzejski galeriji Pokrajinskega muzeja Koper (Kidričeva ulica 23a, Koper) lahko ogledate vse do nedelje, 16. aprila 2017. *