DomovKulturaS pesmijo ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne

S pesmijo ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne bo Mešani pevski zbor Obala Koper v petek, 22. junija ob 20.30 v dvorani Hermana Pečariča na Škofijah, svoj letni koncert posvetil skladateljem širše Primorske regije.

Mešani pevski zbor Obala Koper s svojim delovanjem in uspehi že več kot 40 let plemeniti in bogati ne le primorski, temveč tudi slovenski in mednarodni prostor. V teh letih je zbor deloval pod umetniškim vodstvom priznanih dirigentov, od septembra lani pa zbor vodi domačin, uveljavljeni skladatelj Andrej Makor.

Andrej Makor Foto: arhiv ekoper.si

Koncert bo posvečen skladateljem širše Primorske regije

Ob 100-letnici konca 1. svetovne vojne koncert posvečajo skladateljem širše Primorske regije, od Kopra do Bovca ter od Benečije do Idrije, ki jih je na različne načine zaznamovala 1. svetovna vojna. Predstavili bodo dela skladateljev različnih generacij – Zorka Prelovca, Ivana Grbca, Marija Kogoja, Karla Pahorja, Vilka Ukmarja, Ubalda Vrabca, Pavla Merkùja, Alojza Srebotnjaka, Walterja Lo Nigra, Stojana Kureta, Hilarija Lavrenčiča in Ambroža Čopija. Gre za prvi koncert v nizu, s katerim bodo gostovali tudi izven meja.

»V letu 2018 se po vsej Evropi s proslavami in koncerti spominjamo 100. obletnice konca 1. svetovne vojne. Naš prostor, Primorsko pokrajino in njene ljudi, so grozote tistega obdobja močno zaznamovale. Ljudje so si v težkih časih ob vseh pritiskih iskali uteho prav v kulturi (glasbi in literaturi). Tako so največja imena slovenske glasbe 20. stoletja prihajala prav iz Primorske. Njim v čast in v spomin na konec Soške fronte, bomo združili njihova dela v enovit program ter izvedli cikel koncertov zborovskih del primorskih skladateljev z naslovom Sredi moj’ga srca. Ta bo zaobjel tako slovensko kot italijansko stran meje. Prvi iz cikla koncertov bo prav naš letni koncert ta petek,« je program koncerta opisal Andrej Makor.