DomovKulturaSEDMI MONALDOVI DNEVI: Biseri Monaldove knjižnice

SEDMI MONALDOVI DNEVI: Biseri Monaldove knjižnice

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj popoldne so v Koper že tradicionalno prispele relikvije blaženega Monalda, ki si jih lahko ogledate v cerkvi sv. Frančiška, zgraditi jo je dal prav Monaldo. Danes se je v čast njegove knjižnice in njegovega dela v Pretorski palači odvil tudi znanstveni posvet “Biseri Monaldove knjižnice,” ki se ga je udeležil tudi predstavnik Mestne občine Koper, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec.

“Monaldova knjižnica je pomemben del koprske kulturne dediščine na katerega smo lahko upravičeno ponosni. Koper je mesto kulture in zato s ponosom skrbimo za zgodovinsko zapuščino naših prednikov,” je na posvetu poudaril velik pomen knjižnice Timotej Pirjevec.

Vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj Timotej Pirjevec. Foto: ekoper.si

Blaženi Monaldo Koprski je bil rojen v Kopru, študij prava pa je zaključil v Padovi. Leta 1230 pa so ga posvetili v duhovnika. Skozi svoje življenje je deloval tako na območju Italije kot tudi Hrvaške, svoja zadnja leta pa je preživel v svojem rojstnem mestu, Kopru. Tu je dal zgraditi samostan s cerkvijo sv. Frančiška. Monaldo je bil torej človek svetega življenja. Po njegovi smrti leta 1280 so se ljudje tako začeli priporočati v svojih potrebah. Pokopan je bil v minoritski cerkvi sv. Frančiška v Kopru.

Prav v Kopru je napisal svoje najbolj znano delo, iz leta 1274, kodeks “Summa de iure canonico”, v katerem je na 295 listih zabeležil zakone cerkvenega prava. Danes kodeks hranijo v Narodni univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

“Monaldo si zasluži nadvse odlično mesto med blaženimi, saj je slaven prav po svojem velikem znanju kakor po svojem svetem življenju. Tako kot smo hvaležni njemu, smo hvaležni tudi vsem našim bratom, knjižničarjem, ki skrbijo za to, da se neskončna zakladnica duhovnega bogastva ohranja” je ob današnjem posvetu izpostavil škof msgr. dr. Jurij Bizjak.

Škof msgr. dr. Jurij Bizjak. Foto: ekoper.si

Monaldova zapuščina priča o bogati in razvejani dejavnosti manjših bratov. Tako Osrednja knjižnica Srečka Vilharja, kot tudi Mestna občina Koper in samostan sv. Ane v Kopru skrbijo za to zapuščino.

Poleg znanstvenega posveta je danes na ogled tudi razstava samostanskih zbirk »Collectio S. Annae« – Frančiškanskega samostana sv. Ane v Kopru in »Collectio S. Martae« – Kapucinskega samostana sv. Marte v Kopru, v oratoriju cerkve sv. Ane pa je razstavljenih vseh 21 velikih kornih knjig t.i. antifonarijev in gradualov iz začetkov tiskarske dejavnosti.

Kot je povedal direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco, smo Koprčani lahko ponosni, da  imamo tako bogato zgodovino.

Direktor Osrednje knjižnice Srečka Vilharja David Runco. Foto: ekoper.si

Posveta so se udeležili tudi p. Slavko Stermšek OFM Conv gvardijan minoritskega samostana sv. Frančiška v Piranu, dr. p. Robert Bahčič OFM provincialni vikar frančiškanov in p. Boris J. Markež OFM gvardijan Frančiškanskega samostana sv. Ana v Kopru.