DomovKulturaTokratne Muze v družbi Marka Sosiča in Piera Purini Puricha

Tokratne Muze v družbi Marka Sosiča in Piera Purini Puricha

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Kulturni klub Koper, Mestna občina Koper, Forumom Tomizza, Založba Zrakogled in Slaščičarna Dehar v sredo, 30. septembra, ob 19. uri vabijo v Malo ložo pod Pretorsko palačo na večer Muze v Mali loži.

Gosta večera bosta pisatelj ter gledališki in filmski režiser Marko Sosič in zgodovinar in glasbenik Piero Purini Purich, ki bosta skozi kulturno nit pogovora z voditeljico Ireno Urbič obiskovalcem razkrila številne zanimivosti iz pestrega ustvarjanja na različnih kulturnih področjih.

Pisatelj ter gledališki in filmski režiser Marko Sosič je po šolanju v Trstu študiral filmsko in gledališko režijo v Zagrebu (diplomiral 1984). Kot gledališki režiser je delal v Ljubljani, Trstu, Novi Gorici in Rimu. Bil je umetniški vodja Slovenskega Narodnega Gledališča v Novi Gorici od leta 1991 do 1994 ter umetniški vodja in ravnatelj Slovenskega Stalnega gledališča v Trstu od leta 1999 do 2003. V sezonah 2003/04 in 2004/05 je bil selektor slovenskega gledališkega festivala Borštnikovo srečanje.

Kot pisatelj je bralce najprej pritegnil s kratko prozo, ki sta ji sledila znana romana Balerina, balerina (1997) in Tito, amor mijo (2005). Za prvi roman je prejel tržaško nagrado vstajenje, delo je bilo uvrščeno med deset najboljših slovenskih romanov po letu 1989, vključeno v evropski projekt 100 slovanskih romanov in kar dvakrat ponatisnjeno.

V izboru za nagrado kresnik sta bila tudi njegov roman Tito, amor mijo ter roman Ki od daleč prihajaš v mojo bližino. Zbirka kratkih zgod Iz zemlje in sanj je bila nominirana za najboljšo knjigo leta ter uvrščena v ožji izbor za nagrado Fabula 2012. Z romanom Kratki roman o snegu in ljubezni se je še četrtič uvrstil med velike finaliste za nagrado kresnik, leta 2019 pa objavil še pretresljiv roman Kruh, prah. Posnel je vrsto dokumentarnih, igrano dokumentarnih filmov in celovečerec Komedija solz (2012).

Zgodovinar in glasbenik Piero Purini Purich je diplomiral iz sodobne zgodovine na Univerzi v Trstu, doktoriral pa na Univerzi v Celovcu. Zaradi razumevanja novejše zgodovine severnega Jadrana se je začel učiti slovenščine. Objavil je več znanstvenih in publicističnih del, med njimi “Trieste 1954-1963: dal Governo Militare Alleato alla Regione Friuli-Venezia Giulia” (1995) in “Metamorfosi etniche: i cambiamenti di popolazione a Trieste, Gorizia, Fiume e in Istria 1914-1975” (2010).

Zgodovinarja danes poznamo tudi kot saksofonista glasbene skupine Etnoploč. Skupaj z Aleksandrom Ipavcem Ipom (harmonika) in Matejem Špacapanom (trobenta), nastopa doma in v tujini. Igrajo mešanico džeza in vzhodnjaških ritmov, klezmerja in balkanskih viž, blues, gospel, tango, avtorske skladbe in priredbe ljudskih motivov.

Število obiskovalcev bo prilagojeno številu mest ob kavarniških mizah slaščičarne Dehar in veljavnim preventivnim ukrepom in navodilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje.