DomovKulturaUmetniška rezidenca v Kubedu tudi letos gosti različne umetnike

Umetniška rezidenca v Kubedu tudi letos gosti različne umetnike

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Medtem ko so se v umetniški rezidenci v Hiši Alojza Kocjančiča v Kubedu v lanskem letu zvrstili različni umetniki in umetnice s področja kiparstva, slikarstva, fotografije, risbe in grafike, bosta letos umetniški apartma in atelje namenjena umetnikom, ki aktivno delujejo na področju leposlovja in glasbene umetnosti.

Januarja je v Kubedu ustvarjala akademska slikarka, multi-instrumentalistka in pedagoginja Ana Kravanja, ki deluje v zasedbah Širom, Kačis in v duetih Kravanja & Kutin in Kravanja & Stanković.

Kaj vas je pripeljalo v Kubed?

Videla sem razpis za prijavo na umetniško rezidenco v Kubedu in se nanj prijavila. V zimskih mesecih imam več časa za ustvarjanje, saj čez leto veliko nastopamo. Rezidenca v Kubedu mi je tako omogočila lep in umirjen ustvarjalni proces.

Je to vaša prva izkušnja v umetniški rezidenci?

Na umetniški rezidenci sem bila prej v Layerjevi hiši v Kranju. Enkrat z glasbeno skupino Širom v sodelovanju z japonskim glasbenikom Yoshiom Machido in drugič s triom Kačis. Neke vrste rezidenco smo imeli tudi lansko leto v Frankfurtu s skupino Širom, kjer smo v Antagon teatru ustvarjali glasbo za našo četrto ploščo, ki bo izšla 8. aprila.

Nam lahko poveste kaj več o projektu, ki nastaja v času bivanja v umetniški rezidenci Kubedu?

Čas na rezidenci v Kubedu sem posvetila vadbi, improviziranju in komponiranju. Igram različna godala, kot so violina, viola, ribab (Maroko), qeychak (Iran) in obročni boben daf. Po številnih vajah je prevladalo igranje na iransko godalo qeychak in obročni boben daf, na katera sem tudi delno sestavila kompozicijo.

Kdaj bo vaše projekte imela možnost videti oz. slišati širša javnost?

Verjetno enkrat konec leta na skupnem dogodku rezidenčnih umetnikov v dvorani Sv. Frančiška v Kopru.

Kako so vas sprejeli domačini, se vam je uspelo vklopiti v kraj?

Srečala sem nekaj prijaznih domačinov in sosede, s katerimi sem imela zelo zanimive pogovore. Prehodila sem kar nekaj poti in bila veliko v naravi, ki je moj velik navdih. Hvala tudi Dušanu Arku za lep izlet v Smokvico in za povezovanje z domačini in kulturno dediščino.

Kakšni so vaši načrti za prihodnost?

Februarja se začnejo številni projekti, glasbene delavnice, vaje z različnimi zasedbami, komponiranje glasbe za dokumentarni film o vojni. 5. marca bomo v Cankarjevem domu v Ljubljani s skupino Širom predstavili svoj 4. album Utekočinjeni prestol preprostih. Aprila sledi krajša turneja s Širom v Nemčiji in maja snemanje glasbe za gledališko predstavo Bordel Eden v režiji Mirjane Medojević v Narodnem gledališču v Sarajevu. Poleti pa upam na čim več nastopov doma in v tujini.

Foto: Tadej Čauševič in arhiv umetnice