DomovKulturaV Loparju obeležili 75. let mornariškega odreda

V Loparju obeležili 75. let mornariškega odreda

KulturaNaši krajiObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

V Loparju pri Kopru so danes obudili spomin na ustanovitev partizanskega mornariškega odreda, ki je v narodnoosvobodilnem boju sodeloval v zaključnih operacijah osvobajanja slovenskega Primorja. 

Tudi letošnjo, že 75 obletnico ustanovitve partizanskega mornariškega odreda so v Loparju obeležili tradicionalno. Dopoldne se je nekaj več kot 50 pohodnikov zbralo v Bertokih in krenilo po poti Vincenca Kocjančiča – Marka, mimo poljske hišice oziroma “kažete” v Kavaličih, kjer so obudili spomin na ustanovitev loparskega okraja, vse do Loparja, kjer je popoldne na osrednjem prizorišču pred Kulturnim domom Akveline Bembič – Zdenke sledila spominska slovesnost s pestrim kulturnim programom. 

Osrednji govornik letošnje proslave Giorgio Ribarič, predsednik Skupnosti partizanskih pomorščakov Slovenije, je ob tej priložosti nanizal zgodovinska dejstva, ki so botrovala ustanovitvi mornariškega odreda Koper in poudaril, da je ta, kljub majhnemu številu članov, na območju slovenske Istre odigral ključno vlogo v organizacijskem oboroženem odporu proti okupatorju. “Kot dan ustanovitve tega odreda štejemo 15. oktober leta 1944, ko je kurir mornariške grupe pri IX korpusu Ivan Gregorčič v komando mesta Koper prinesel odlok vodstva o preimenovanju skupine sedmih mornarjev v mornariški odred Koper,” je še navedel in dodal, da je imel odred pomembno vlogo tudi po koncu druge svetovne vojne, saj je nadzoroval obalo od Reke in celoten Tržaški zaliv.

Vabilu na proslavo se je letos odzval tudi koprski župan Aleš Bržan in ob tej priložnosti obiskal Hišo od Bardinca, kjer si je ogledal lepo ohranjeno istrsko črno kuhinjo, vinsko klet, domoznansko zbirko in mlatilnico iz leta 1803.