DomovKulturaZKD MOK: Mesec kulture zaokrožili s podelitvijo priznanj za posebne dosežke na področju kulture

ZKD MOK: Mesec kulture zaokrožili s podelitvijo priznanj za posebne dosežke na področju kulture

Kultura Preglej vse novice
Deli vsebino

Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper (ZKD) je v petek, v Gledališču Koper organizirala Svečanost ob dnevu kulture, kjer so podelili priznanja za posebne dosežke, bronasti plaketi, eno srebrno plaketo in dve zlati plaketi. Večer je bil posvečen znanima slovenskima pisateljema Francetu Prešernu in Ivanu Cankarju. Svečanosti se je udeležil tudi predstavnik Mestne občine Koper Timotej Pirjevec, vodja urada za družbene dejavnosti in razvoj.

Večer namenjen kulturi so popestrili Lovski pevski zbor Dekani in Moški pevski zbor Izola pod vodstvom dirigenta prof. Antona Baloha in igralci pri Zvezi kulturnih društev Mestne občine Koper, ki so za gledalce pripravili pravo odrsko poezijo, kjer so se po scenariju Edite Frančišek prepletale vrstice Cankarjevih del.

Boj za popolno socialno in politično osvobojenje –
zakaj brez socialne in politične svobode
je nemogoča kulturna svoboda.  – Ivan Cankar, Jaz bratje, pa vem za domovino

Identitetni, razpoznavni znaki slovenske kulture so slovenski jezik, slovenske pesmi in glasba, pripovedi, basni, zgodbe, ki temeljijo na ljudskem izročilu, slovenska noša, šege in navade. Vse to združujejo tudi nagrajenci Zveze kulturnih društev Mestne občine Koper, ki se zavzemajo za pozitivno slovensko kulturno tradicijo, v kateri združujejo pozitivna življenjska znanja, vrednote in veščine, po katerih se slovenski narod razpozna tudi v svetovni kulturi.

Tako so priznanja za posebne dosežke prejeli različni izvajalci, ki jih srečujemo na slovenskem parketu kulture. Med nagrajenci je bila tudi Marjetica Koper, ki je priznanje sprejela za sponzorska sredstva podeljena v letu 2017. Priznanje sta kot posameznici prejeli igralka in predsednica ZKD MOK Darija Krkoč, za osvojen naslov komedijantke 13. festivala komedije v Pekrah in Sonja Mezgec, za priznanje Conductor Prize, ki ga je prejela na tekmovanju Avrora Cantat v Karlovcu.

Med prejemniki priznanja za posebne dosežke pa so bili tudi kulturno društvo, pevska zbora in dva pihalna orkestra: Kulturno društvo Domovina Osp, ki so priznanje prejeli za najboljšo predstavo 13. festivala komedije v Pekrah, Akademsko društvo Univerze na Primorskem – Akademski pevski zbor društvo Univerze na Primorskem za dosežen rezultat na mednarodnem zborovskem festivalu Cracovia Cantans, Društvo Pihalni orkester Sv. Anton za dosežen rezultat na 22. tekmovanju godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla, Kulturno društvo Pihalni orkester Marezige za dosežen rezultat na 37. tekmovanju slovenskih godb v II. težavnostni stopnji in MePZ Obalca za odličen nastop na tekmovanju Avrora Cantat 2017 v Karlovcu.

Poleg priznanj za posebne dosežke pa je ZKD podaril tudi dve bronasti plaketi, srebrno plaketo in dve zlati plaketi. Bronasti plaketi sta šli v roke Nine Luša, ki že več kot 30 let živi s folkloro in za folkloro in Ingrid Poropat, ki se že več let uspešno udejstvuje na glasbenem področju – od vodenja pevskih zborov do dela z otroki. Srebrna plaketa je šla v roke Kulturnega društva Pihalni orkester Koper, zlato plaketo pa so podelili Mariji in Ivu Funi, ki sta že več let gonilna sila v Kulturnem društvu Hrvatini.

“Gospoda slavna! Ker smo tako lepo zbrani, je potreba, da pokažemo kletim sovragom, kdo da smo! Kaj je slovenski narod? Slovenski narod je teptan … Natakar, zapri duri, da ne bo smrdelo sem tisto ljudstvo s svojim žganjem in tobakorn … Teptan je, pravim! Ampak po krivici uživa naš narod to preziranje in zaničevanje: visoko se je vzdignila njegova kultura – tak zapri … ti prokleto ljudstvo! – in naš narod je stopil v ravno vrsto z drugimi mogočnimi narodi! Zatorej zapojemo lahko s ponosom … In po salonu je veličastno zaorila himna: »Slovenec sem …«” Prav s tem odlomkom iz Cankarjevega dela Slovensko ljudstvo in slovenska kultura so na svečanosti počastili slovensko kulturo in vse prejemnike priznanj oz. plaket.