DomovNaši kraji60 let delovanja Pokrajinskega arhiva Koper

60 let delovanja Pokrajinskega arhiva Koper

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes so v Pokrajinskem arhivu v Kopru obeležili 60. obletnico obstoja. Obletnice se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič. 

Zapisi, shranjeni v arhivih, govorijo o zgodovini in zapuščini naših prednikov. Tistim, ki se sprašujejo in iščejo odgovore, lahko pomagajo ugotoviti, kdo so in od kod izvirajo. Tudi tistim, ki niso ravno ljubitelji zgodovine, lahko spoznanje, da je nek zapis v arhivu zadnja in edina sled določenega časa, zbudi spoštovanje do dela, ki ga opravljajo arhivarji. 

60. obletnice Pokrajinskega arhiva Koper se je udeležil tudi podžupan MOK Peter Bolčič. Foto: ekoper.si

Pokrajinski arhiv Koper v sodelovanju z univerzo in šolami

Pokrajinski arhiv Koper posreduje in hrani gradivo za pravne in raziskovalne namene ter izobražuje zainteresirane na področju dela z dokumentarnim gradivom. Stalno sodeluje tudi z univerzo in šolami in jim omogoča opravljanje redne prakse pod mentorstvom strokovnih delavcev arhiva.

“Arhiv ima danes pravni, ekonomski in družbeni potencial. Pri nas najdete vse pomembne informacije, kar pomeni, da so arhivi vir razvoja in vir obstoja,” je povedala direktorica Pokrajinskega arhiva Koper Nada Čibej.

Direktorica Pokrajinskega arhiva Koper Nada Čibej. Foto: ekoper.si

Že 60 let odgovorni za območje šestih upravnih enot

V poslopju nekdanjega samostana svete Klare na Kapodistriasovem trgu za hranjenje pisanega, risanega, fotografskega, tiskanega, filmskega ali drugega gradiva za območje šestih upravnih enot skrbi Pokrajinski arhiv Koper. Že 60 let so odgovorni za ohranjanje virov, ki pričajo o preteklosti Kopra, Izole, Ilirske Bistrice, Pirana, Postojne in tudi Sežane.

Direktorica arhiva Nada Čibej ob prejemu priznanja za dolgoletno sodelovanje in delovanje.

“Pokrajinskemu arhivu Koper želim ob tem pomembnem jubileju izreči čestitke v imenu Mestne občine Koper in hkrati zaželeti dobro delovanje tudi v prihodnje. Prepričan sem, da so ravno arhivi, navzven molčeče skrivnostne stavbe, ki v svojem zavetju hranijo kilometre in kilometre zapisov, glavni pričevalci naše bogate zgodovine in kulturne dediščine,” je povedal podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki je direktorici arhiva Nadi Čibej podelil priznanje.

Slavnostni govornik, profesor na Filozofski fakulteti Dušan Mlacovič je med drugim poudaril vez med zgodovinarji in arhivi, arhivi namreč velikokrat razkrivajo tančice resnice. Pohvalil je tudi sodelovanje med Mestno občino Koper in Pokrajinskim arhivom Koper.

Slavnostni govornik, profesor na Filozofski fakulteti Dušan Mlacovič. V ozadju levo glavna urednica knjige Voda – vir življenja Zdenka Bonin. Foto: ekoper.si

“Veseli me, da je sodelovanje med občino in arhivom uspešno že toliko let,” je poudaril profesor Dušan Mlacovič.

Ob obletnici Pokrajinskega arhiva Koper je izšla tudi knjiga Voda – vir življenja, ki jo je na slavnostni prireditvi predstavila glavna urednica Zdenka Bonin. Knjiga zajema celotno zgodovino delovanja Pokrajinskega arhiva. *