DomovNaši kraji70 let Radia Koper in Radia Capodistria

70 let Radia Koper in Radia Capodistria

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Sestrski radijski postaji, Radio Koper in Radio Capodistria sta visok jubilej včeraj obeležili kar na domačem dvorišču, s pestrim programom, v okviru katerega so nastopili Anika Horvat z Big Bandom RTV Slovenija in Veseli svatje.

Praznovanje 70. obletnice najbolj poslušanega radia na Primorskem se je začelo že v zgodnjih jutranjih urah z vodenimi ogledi radijskih in televizijskih studiev ter pestrim programom na dvorišču, kamor sta se dopoldne preselila tako slovenski kot tudi italijanski program radia. Ob tej priložnosti sta zbrane nagovorila oba odgovorna urednika, Andrej Šavko in Aljoša Curavić, v imenu generalnega direktorja RTV Slovenija je pozdravil Marko Filli, na odru pa se jim je pridružil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki se je s predajo posebne plakete ob 70. obletnici delovanja Radia Koper in Radia Capodistria tudi iskreno zahvalil.

»Radio Koper je bil v svoji dolgi zgodovini pomemben gradnik primorske identitete, ki jo še zmeraj utrjuje, tudi s spremljanjem domače ustvarjalnosti ali s kulturnimi povezavami v regiji in širše. V globaliziranem svetu vse bolj očitne uniformiranosti, ki briše pisane barve tukajšnjega značaja, lokalnega življenja in naših ljudi, je ta vloga zelo dragocena, zato si jo vsak dan znova jemljemo k srcu. Ostati želimo radio bližine in svoje poslanstvo še naprej opravljati odgovorno in po najvišjih standardih,« je ob jubileju povedal Andrej Šavko.

Druženj in praznovanj pa z včerajšnjim dnem ne bo konec, saj bo Radio Koper z javnimi oddajami in koncerti do konca leta obiskal še številne kraje na Primorskem.

70 let od rednega programa radia

Sedmega januarja leta 1949 so se pričela dela na antenskem stolpu v Savudriji. Premestiti je bilo potrebno antenski stolp iz Savudrije na Beli Križ. Prvega marca 1949 se v obliki delniške družbe ustanovi Radio Koper. Ustanovi se z imenom S.A. Radiofonija, d.d. S testnim oddajanjem prične 24. maja 1949 kot Radio jugoslovanske cone Trsta. Petindvajsetega maja 1949, ob šestih zjutraj, se je na valovni dolžini 254,6 metra začel redni program Radia Koper. Slednji še naprej opravlja pomembno vlogo pri ohranjanju skupnega kulturnega prostora primorskih Slovencev. Poslušajo ga v Istri in na Krasu, v Posočju in Benečiji, na Notranjskem, Tržaškem in v Kvarnerju. V regionalnih informativnih oddajah poslušalce obvešča o dogajanju v lokalnem okolju, s hitrimi in preverjenimi informacijami ter z neposrednimi oglašanji s terena in vse to, prek frekvenc Radia Slovenija prenaša tudi drugim poslušalcem širom Slovenije in v tujini.