DomovNaši krajiNa Marjetici Koper sklenili podjetniško kolektivno pogodbo

Na Marjetici Koper sklenili podjetniško kolektivno pogodbo

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Predstavniki Marjetice Koper in reprezentativnega sindikata so včeraj podpisali podjetniško kolektivno pogodbo, ki bo podrobneje urejala pravice in dolžnosti zaposlenih ter delodajalca. S pogodbo, ki bo stopila v veljavo s prvim aprilom, bodo v podjetju odpravili še eno neskladje iz preteklosti.

Ob podpisu podjetniške kolektivne pogodbe je koprska Marjetica svoje delovanje uskladila s primerljivimi komunalnimi podjetji v Sloveniji. Zadovoljstvo ob vzpostavitvi ravnovesja med pravicami in dolžnostmi zaposlenih ter delodajalca je izkazal tudi direktor Davor Briševac: »Kot se spominjate, sem podjetje prevzel tik pred stavko. Obvezal sem se rešiti stavkovne zahteve in začeti odkrit socialni dialog. Podjetniška kolektivna pogodba je temeljni dokument za ureditev pravic in obveznosti zaposlenih. Dokončno so odpravljene neurejene razmere iz preteklosti, stavkovne zahteve pa izpolnjene. Tistim zaposlenim, ki spadajo med socialno najranljivejše, smo omogočili dostojno plačilo za pošteno delo. Pravice, ki so bile v preteklosti neargumentirano odvzete, so povrnjene. S to podjetniško kolektivno pogodbo smo uredili dopuste, plačila in pripadajoče dodatke. Tako kot smo rešili podedovan in sporen način najemanja delovne sile, smo tudi zdaj z odprtim dialogom s socialnimi partnerji in transparentnostjo skupaj dosegli podpis tega temeljnega dogovora – podjetniške kolektivne pogodbe,« je dodal direktor Marjetice Koper.

Navdušenje, da je po februarski napovedi prišlo do podpisa pogodbe, ki poleg omenjenega prinaša tudi ureditev osnovnih plač, je izrazil izvršni odbor sindikata. »Po novem bodo urejeni tudi dodatki za najbolj izpostavljena delovna mesta glede pogojev dela. Zgledno bo urejeno izplačilo regresa. Podjetniška kolektivna pogodba prinaša tudi ugodnosti za člane reprezentativnega sindikata v družbi. Zaposleni bodo deležni novo usklajenih izplačil že ob aprilski plači, torej 12. maja,« je bil jasen eden od predstavnikov sindikata.

Podpis pogodbe je pozdravil tudi predsednik nadzornega sveta Marjetice Koper Boštjan Aver z naslednjimi besedami: »Veseli me, da vodstvo Marjetice postopoma odpravlja pomanjkljivosti in nepravilnosti iz preteklosti. Tako kot je bil odpravljen model IPS najemanja delovne sile, so zdaj odpravljene tudi anomalije pri kolektivni pogodbi. Ker v dejavnosti ni panožne pogodbe, bo nova podjetniška kolektivna pogodba natančneje definirala pravice in dolžnosti zaposlenih ter koprsko komunalno podjetje postavilo ob bok primerljivim podjetjem iz vidika plač, dodatkov in jubilejnih nagrad.«

Foto: Marjetica Koper