DomovNaši krajiAvgusta bodo začeli z vrtanjem pilotov

Avgusta bodo začeli z vrtanjem pilotov

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na gradbišču podzemne parkirne hiše na Muzejskem trgu v Kopru vse teče po načrtih. Poleg arheoloških raziskav, ki jih opravlja podjetje PJP iz Slovenske Bistrice, delavci družbe CGP iz Novega mesta trenutno prestavljajo komunalno infrastrukturo ter pripravljajo vse potrebno za vrtanje pilotov, s katerimi bodo zaščitili gradbeno jamo.

Z vrtanjem bodo začeli prvega avgusta, in sicer od osem do dvanajst metrov globoko v zemljo. Na dan nameravajo postaviti med pet in deset pilotov, a je vse odvisno od terenskih razmer, je danes potrdil vodja gradbišča Klemen Simončič. Trenutno dela izvajajo na delu trga, ki so ga arheologi raziskali še pred začetkom del, na obodu, kjer je v naslednjih tednih predvideno vrtanje pilotov, pa morajo teren predhodno še raziskati. »Dnevno sodelujemo z arheologi, ki prednostno raziskujejo tista območja, ki so najbolj ključna za doseganje terminskega načrta,« je še povedal Simončič.

Največ najdb je iz obdobja med 16. in 18. stoletjem, naleteli pa so tudi na ostanke poznorimske poselitve, je pojasnila arheologinja Helena Bešter, ki za podjetje PJP iz Slovenske Bistrice vodi terenska dela: »Našli smo ostaline iz rimskega obdobja, predvsem jame z ostanki kolov za leseno gradnjo, kot tudi zunanji, severni zid nekdanje kaznilnice. Poleg tega smo odkrili tudi dva grobova ter številne drobne najdbe, predvsem keramiko.« V okviru del bodo raziskali tudi del Belvederja, kjer naj bi gradili vhod v parkirno hišo. Tam bi lahko naleteli na ostanke srednjeveškega obzidja, ki naj bi bili pod tamkajšnjim pločnikom. Če ga bodo odkrili, ga bodo dokumentirali, pravi Bešterjeva, in dodaja, da je bolj verjetno, da bodo prišli do nasutij oz. podpornih zidov za to obzidje. Vse najdbe bodo dokumentirali in jih v skladu z zakonodajo predali Pokrajinskemu muzeju Koper.

Cisterno za vodo, ki je na trgu, bodo arheologi v kratkem dokumentirali v 3D tehniki, in sicer s podrobnimi posnetki notranjosti in zunanjosti, nato jo bodo na podlagi dovoljenja Zavoda za varstvo kulturne dediščine tudi odstranili. »Z zavodom smo se že večkrat sestali, imamo tudi dovoljenje za njeno odstranitev. Pred tem jo bomo tudi slikovno dokumentirali, da jo bomo lahko v prihodnje rekonstruirali oz. jo predstavili,« je pojasnil Petar Ziraldo vodja Samostojne investicijske službe Mestne občine Koper, ki potrjuje, da dela potekajo v skladu s terminskim načrtom in da za zdaj ni večjih časovnih zamikov. Avgusta bodo začeli z vrtanjem pilotov in sidranje le-teh, nakar sledi izkop gradbene jame.