DomovNaši krajiBazen na Bonifiki pod streho še pred koncem leta

Bazen na Bonifiki pod streho še pred koncem leta

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Dela na olimpijskem bazenu na Bonifiki tečejo v skladu z zastavljenim terminskim planom, trenutno se zaključujejo dela na strehi in fasadi, izvajalec bo nato pričel z izvedbo strojnih in elektro inštalacij, tlakov ter ureditvijo bazenske školjke in bazenske tehnike. Če gre vse po načrtih, bodo prvi kopalci v bazenu že konec leta.

Potem, ko je zaradi stečaja družbe Primorje gradnja olimpijskega bazena na Bonifiki v Kopru za več let zastala, je njegovo usodo v svoje roke vzela koprska občina. Ta je poskušala projekt najprej realizirati v okviru javno-zasebnega partnerstva, a neuspešno. Zato se je odločila, da bo 8,2 milijona evrov vredno naložbo financirala iz naslova proračunskih sredstev.

Foto: ekoper.si

S projektom je kandidirala tudi za pridobitev sredstev iz naslova mehanizma Celostnih teritorialnih naložb in bila pri tem zelo uspešna. Pred dnevi je tako s strani Službe vlade RS za razvoj in kohezijsko politiko dobila tudi pisno potrditev o odobritvi finančnega prispevka CTN v višini skoraj šest milijonov evrov – od katerih je večji del, nekaj manj kot 4,8 milijonov evrov iz Evropskega sklada za regionalni razvoj, 1,2 milijona evrov pa državnega denarja. Preostali del bo iz svojega proračuna financirala Mestna občina Koper.

Vsega tega pa nikakor ne gre jemati samoumevno – za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev si je namreč občina prizadevala dalj časa. V letu 2016 je tako sprejela Trajnostno urbano strategijo mesta Koper in v njej opredelila strategijo razvoja urbanega dela mesta, nadaljnje usmeritve in vizijo kot tudi konkretne projekte, ki so jo soglasno podprli vsi člani občinskega sveta koprske občine, leto zatem pa še izvedbeni načrt te strategije. Sledila so sestankovanja in usklajevanja s pristojnimi službami vlade, ministrstvi in posredniškimi organi, na podlagi katerih so posamezne mestne občine pripravile vso potrebno dokumentacijo, kar je bila osnova, da so lahko projekte sploh prijavile na razpis za dodelitev sredstev CTN. Ta so bila med 11 mestnimi občinami razdeljene na podlagi metodologije, ki je upoštevala točno določene kriterije.

Plavalcem in vaterpolistom boljši pogoji za treninge

Koper bo tako že konec leta bogatejši za olimpijski bazen, ki izpolnjuje vse pogoje za organizacijo mednarodnih plavalnih in vaterpolo turnirjev. Bazen bo služil tako tekmovalnim kot rekreativnim plavalcem in vaterpolistom, ki bodo odslej imeli tudi bistveno bolj ugodne pogoje za treninge.

V okviru gradnje bodo poskrbeli tudi za vso spremljevalno infrastrukturo. V kletnih prostorih bodo tako uredili garderobe za športne klube in prostore za doping kontrolo, nadstropje višje pa še garderobe za obiskovalce bazena, slačilnice in sanitarije ter pisarne. Bazenski kompleks velikosti 8000 kvadratnih metrov zajema tudi tribune, vip ložo, večnamenski prostor in fitnes.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

Kot napovedujejo na občini, bo objekt tudi energetsko učinkovit in varčen. Pri gradnji bazena se namreč uporablja najsodobnejša tehnologija in materiali, ki bodo omogočili tudi velike energetske prihranke, kar se bo odražalo še zlasti pri tekočih stroških za vzdrževanje objekta.