DomovNaši krajiBliža se tretja izvedba Ironmana

Bliža se tretja izvedba Ironmana

Naši krajiNoviceŠportTurizem Preglej vse novice
Deli vsebino

Koper bo 19. septembra prizorišče polovičnega Ironmana z 1,9 kilometra plavanja, 90 kilometri kolesarjenja in 21 kilometri teka. Potem ko so organizatorji morali lanskoletni dogodek odpovedati, tokrat napovedujejo 1.200 tekmovalcev iz več kot 50 držav. Kot še napovedujejo, bodo v času dogodka zagotovili največjo varnost za tekmovalce in obiskovalce.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Kopru poudaril generalni direktor triatlona Milan Eržen, trenutno še ne vedo, kakšne prepovedi bodo veljale v času tekmovanja: »Mi bomo naredili vse, da bo največja varnost za vse tekmovalce, za vse sodelujoče. Trenutno imamo več kot 700 prijavljenih triatloncev, če bodo ljudje videli, da je Slovenija varna država, jih bo lahko tudi 1.500.« Direktorica Slovenske turistične organizacije Maja Pak je izpostavila pomen takih in podobnih prireditev, ki so ključni za promocijo Slovenije in za zagotavljanje potrebnih nočitev in potrošnje. Iz tega vidika je po njenih besedah pomembno, da največ udeležencev prihaja iz ključnih turističnih trgov. Dogodek bodo sicer letos nadgradili in mu nadeli trajnostne vsebine, prav tako pripravljajo Ironman Restaurant Week, na katerem bo prisotna lokalna gastronomska ponudba.

Milan Eržen, Maja Pak in Jure Leben.

Predsednik Triatlonske zveze Slovenije Jure Leben je zatrdil, da se da tovrstno tekmo varnostno dobro speljati brez kakršnih koli težav, in napovedal, da bo panožna zveza naredila vse, da bo dogodek potekal na najvišji ravni: »Je pa tak dogodek v Sloveniji gotovo dobra spodbuda predvsem za vse rekreativne triatlonce v Sloveniji.«

Pomen dogodka za turistično promocijo slovenske Istre so izpostavili tudi župani vseh štirih istrskih občin, koprski župan Aleš Bržan, piranski Đenio Zadković, ankaranski Gregor Strmčnik in izolski Danilo Markočič. Leta 2019 so v času tekmovanja v slovenski Istri zabeležili 10.000 nočitev. »V Kopru se radi rekreiramo in smo takih dogodkov vedno veseli, a Ironman ni samo športni dogodek. Je veliko več, saj je prav tako turistični dogodek. Take prireditve so po letu in pol zatišja zaradi epidemije koronavirusa v slovenski Istri zares dobrodošle,« je povedal koprski župan Bržan.

Nekaj mest je še na voljo, zato organizatorji pozivajo, naj zainteresirani triatlonci ne odlašajo s prijavo. Za več informacij so dosegljivi na slovenia70.3@ironman.com.

Foto: Ironman , MOK