DomovNaši krajiBoris Popovič: “Zadovoljen sem s projektom, ki sem vam ga prišel predstaviti, šola bo izjemna!”

Boris Popovič: “Zadovoljen sem s projektom, ki sem vam ga prišel predstaviti, šola bo izjemna!”

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

“Sami veste, koliko časa smo čakali, da dobimo novo oziroma obnovljeno šolo, s tem pa drugačne pogoje za delo in učenje naših otrok. Nisem se prišel opravičevati, ravno nasprotno, prišel sem, da vam povem, kako stojijo zadeve, kdaj bo šola narejena, kakšna bo in kaj bomo s tem pridobili,” so bile uvodne besede, s katerimi je koprski župan Boris Popovič ogovoril zbrane krajane Škofij v dvorani Zadružnega doma.

Kot je povedal, nikakor ne drži, da bo šola na pol obnovljena, da bo v njej ostal azbest in podobne zadeve, ki jih poudarjajo nekateri in kar je mogoče zaslediti tudi v medijih. “Šola bo izjemna, tako kot vse ostale v koprski občini,” je bil prepričljiv Popovič in dodal, da je občina vedno nameravala obnoviti vse šole, da pa je žal šola na Škofijah zadnja.

Župan Boris Popovič: “Niti slučajno ni res, da bo šola na pol obnovljena, da bo tukaj ostal azbest in podobno. Šola bo izjemna.” Foto: ekoper.si

Koprska občina je na področju šolske infrastrukture v zadnjih letih naredila ogromno. Kot je krajanom pojasnil Popovič so v času od njegove izvolitve povsem na novo zgradili le dve šoli, osnovno šolo Koper in podružnično šolo v Sv. Antonu, medtem ko so preostalih 13 celovito obnovili. 

Poleg tega so konkretno na Škofijah v letu 2014 povsem obnovili in dogradili objekt vrtca in s tem delno razbremenili osnovno šolo, lani poleti pa  zgradili še prizidek k šoli. Zdaj je, kot je povedal prvi mož koprske občine, na vrsti še celovita obnova starega šolskega objekta. Kot je pojasnil včeraj dela ne bodo zajemala samo energetske sanacije, ampak tudi obnovo notranjosti objekta.  “Za to smo zagotovili najboljše materiale,” je še povedal Popovič in dodal, da je sedaj razmišljati o novi šoli brezpredmetno: “O tem se boste vsi prepričali na odprtju. Za tem stojim.”

Za investicijsko vzdrževanje objekta vrtca in OŠ Škofije je Mestna občina Koper  v letih od 2004 do 2017 namenila 463.693,19 EUR

“Zavedam se, da napovedana sanacija nekatere moti, za čimer pa stoji povsem političen razlog. Letos so volitve. Nova šola, ki jo bomo odprli septembra, bo zato verjetno vplivala tudi na izid volitev, kar nekatere skrbi,” je nadaljeval Popovič in prisotne vprašal, ali bi bilo bolje, da bi zrušili to šolo. Pritrdila je le peščica zbranih, na kar jih je župan vprašal kdo bo otrokom tedaj zagotavljal prostor za učenje: “Vi?”

Na včerajšnjem zboru občanov je župan izpostavil tudi kakovost prenovljenega montažnega objekta, ki bo imel 30-letno garancijsko dobo in krajane pozval: “Pustite mi nekaj časa, da naredim. Še bog je rabil nekaj časa.” Prosil jih je, naj počakajo samo do 1. septembra in takrat ponovno ocenijo stanje: “Prepričan sem, da boste zadovoljni”. 

Ravnateljica osnovne šole Škofije Vlasta Urška Baraga: “Vedno smo obnavljali in vlagali v nujno potrebne stvari na naši šoli.” Foto: ekoper.si

Svoje mnenje glede energetske sanacije šole je včeraj podala tudi ravnateljica šole Vlasta Urška Baraga, ki je izpostavila dejstvo, da je bila šola vedno dobro vzdrževana: “Vedno smo obnavljali in vlagali v nujno potrebne stvari,” kot je še dodala, od Škofjotov pričakuje pozitiven odnos do šole in same sanacije. Šolo bodo, kot je napovedala, v celoti izpraznili že 31. maja, ko za otroke pripravljajo poseben program, ki zajema tečaje in različne dejavnosti, organizirano pa bo tudi podaljšano bivanje. “Poskrbljeno bo, da bomo šolsko leto končali normalno, torej 22. junija. Če ima kdo med vami kakršno koli vprašanje, veste, kje šola stoji. Preden podajate neverodostojne informacije, jih preverite pri nas.”

Ravnateljica je ob tem odgovorila tudi na očitke o naraščanju populacije in dejala, da je v zadnjih letih znova opaziti trend upadanja.  V Mestni občini Koper je sicer število otrok od letnika 2007 dalje res pričelo skokovito naraščati, vendar je bil višek dosežen leta 2010, ko je bilo rojenih 597 otrok. Zadnja leta to število spet upada.

Foto: MOK

Za konec je župan zbrane pozval k sodelovanju tako z vodstvom šole kot tudi s predstavniki občine in jih prosil za strpnost: “Čas za politizacijo bo od 1. septembra naprej”.