DomovNaši krajiČastni konzulat Republike Avstrije uradno odprl svoja vrata

Častni konzulat Republike Avstrije uradno odprl svoja vrata

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je svoja vrata tudi uradno odprl častni konzulat Republike Avstrije, ki ga sicer od julija 2020 vodi mag. Urška Svetlik. Zbrane so ob tej priložnosti nagovorili veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, prvi predsednik koroškega deželnega zbora Reinhart Rohr in župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki so izpostavili željo po poglobitvi odnosov in okrepitvi medsebojnega gospodarskega sodelovanja med državama.

Urad častnega konzulata je včeraj svoj dom našel v zgodovinski stavbi Fontico na Trgu Brolu, v neposredni bližini cerkve svetega Jakoba. To je prvi častni konzulat Avstrije na Primorskem, pristojen za celotno severozahodno Slovenijo.

Kot je ob tej priložnosti izpostavila avstrijska veleposlanica v Sloveniji, mag. Elisabeth Ellison-Kramer, imata Koper in celotna regija za Avstrijo poseben pomen, tako na gospodarskem in kulturnem kot tudi na turističnem področju. Avstrija je že danes najpomembnejši vlagatelj v Sloveniji in najpomembnejši partner koprskega pristanišča, z novimi prostori pa bo sodelovanje med državama še tesnejše in učinkovitejše.

 

Po besedah koprskega župana Aleša Bržana izbira Kopra za sedež konzulata ni bila naključna, saj gre za gospodarsko, prometno in turistično središče južne Primorske in verjetno tudi širše. Včerajšnje srečanje vidi kot potrditev nadaljevanja dialoga med sosednjima državama in  obojestranski interes za poglobitev sodelovanja ter prijateljskih odnosov: »Državi bosta zagotovo poglobili diplomatske odnose, predvsem pa postavili temeljni kamen za okrepljeno gospodarsko sodelovanje

Zbrane je nagovorila tudi častna konzulka v Kopru, mag. Urška Svetlik, ki ji je Avstrija kot sosednja država že od nekdaj zelo pri srcu: »S čudovitimi ljudmi te države sem tesna prijateljica in z njo že dolgo vzdržujem poslovne odnose. Zato bom storila vse, kar je v moji moči, da ohranim in okrepim pozitivne odnose med tema dvema državama.«

Prvi predsednik koroškega deželnega zbora Reinhart Rohr, ki ga je spremljala številčna gospodarska delegacija Koroške gospodarske zbornice, pa je poudaril, da sta avstrijska Koroška in Slovenija pomembni partnerici v dialogu o vprašanjih, ki zadevajo slovensko narodno skupnost na avstrijskem Koroškem. O številnih čezmejnih političnih vprašanjih, ki vplivajo na sosedsko sodelovanje, redno razpravlja tudi Skupni odbor Slovenija – avstrijska Koroška. Poleg gospodarskega sodelovanja je ob tem izpostavil še pomen slovenske obale za avstrijske turiste.