DomovNaši krajiČesa ne gre zamuditi v novem letu?

Česa ne gre zamuditi v novem letu?

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Bogato prireditveno dogajanje se nam v Mestni občini Koper obeta tudi v novem letu.

Medtem ko boste še januarja lahko drsali na drsališču na Titovem trgu in na drsališču tik ob morju, bo februar minil v znamenju pusta, tako nas 10. februarja v Kopru čaka jubilejna, 10. Istrska pustna povorka, ki je del Istrskega karnevala.  Marca bo dogajanje v mestu zaznamoval predvsem 5. Koper Cup – mednarodni rokometni turnir, športni duh se bo nadaljeval tudi v aprilu, saj bo 7. in 8. aprila slovensko Istro zavzel Luka Koper 5. Istrski maraton.

April bo tudi kulinarično obarvan, saj nas 14. aprila čaka priljubljena prireditev, Vinol  ̶  Vino, olje in kulinarika Istre. Kot vsako leto se bo pestro prireditveno dogajanje odvilo skozi mesec maj. Tako nas že v začetku maja čaka prireditev Podeželje v mestu, 12. maja Koper na dlani, med 18. in 20. majem 46. Praznik refoška, 19. maja Pristaniški dan, 26. maja Od vinarja do oljkarja,  medtem ko bo med 30. majem in 3. junijem v Kopru znova Svetovni pokal v gimnastiki.

V začetku junija bo v mestu Triatlon za pokal Istre, med večjimi prireditvami meseca pa velja izpostaviti še Caprisov koncert, Primorski poletni festival, Poletno muzejsko noč, City Games, Beer Fest  in 23. Festival FENS – mednarodni glasbeni festival. Sledila bosta prireditveno bogata julij in avgust, ki tudi letos ne bosta minila brez Eurofesta, MIFF-a, MareziJazza, Folkesta, Etno HISTeRIe, PUF-a, prireditve Bela Ištrijana, Fešte Kalamarov, Oživele ulice, Cuban Salsa Festivala in seveda priljubljene Rumene noči ter številnih prireditev na podeželju, kot je denimo šagra Guoštovca v Dekanih.

Pristne prireditve, kot so Fešta fig in vina Rosé, Oživel Pomjan in Vonj po Istri bodo zaznamovale september, ki pa bo vrhunec dogajanja dosegel 23. septembra z I feel Slovenia Ironman 70.3 Slovenian Istria in z jubilejnim, 10. Mednarodnim festivalom sladic in sladkih izdelkov – Sladka Istra, ki bo med 28. in 30. septembrom.

Oktobra bodo na sporedu tradicionalni Dnevi kmetijstva slovenske Istre in Istrski kolesarski maraton, november bo rezerviran za martinovanja, decembra pa bo spet čas za Magični december.

Sicer pa se nam v letu 2018 obeta tudi pestro in raznoliko koncertno dogajanje, v Kopru bomo denimo v začetku februarja gostili koncert v spomin Danilu Kocjančiču, na kulturni praznik vokalni šov v izvedbi Perpetuum Jazzile & Uroš Perič, v začetku junija koncert multietnične gipsy punk skupine Gogol Bordello, v avgustu pa še koncert legendarnih Bijelo Dugme. Seveda nas bo v novem letu pričakalo še kakšno prijetno presenečenje.

Občine slovenske Istre z njihovimi turističnimi organizacijami so tudi za leto 2018 izdelale koledar večjih prireditev, ki bodo zaznamovale dogajanje v Mestni občini Koper ter občinah Izola, Piran in Ankaran. Slednji je dostopen tudi v tiskani verziji v koprskem TIC-u.