Čistilna akcija “Narava ni kanta za smeti” uspela

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Danes je Lovska družina Rižana izvedla tradicionalno čistilno akcijo s sloganoma Narava ni kanta za smeti in Brez čiste vode ni življenja. Čistilna akcija je ena izmed najstarejših na našem območju in se je letos ponovila že osemnajstič zapored.

Čistilna akcija ni samo ena najstarejših, je vsekakor tudi ena od najbolj obsežnih v regiji. V njej vsako leto sodelujejo prebivalci iz krajevnih skupnosti Črni Kal in Zazid ter 23 zaselkov, ki jih pokriva lovska družina. Letos se je akcije udeležilo več kot dvesto prostovoljcev, kar je odraz okoljevarstvene zavesti prebivalcev območij pod Kraškim robom in dolgoletnega ozaveščanja.

Foto: Vojko Rotar

Predsednik Lovske družine Rižana Fabio Steffè nam je ob zaključku čistilne akcije, ki ji je sledilo tradicionalno druženje ob golažu, dejal, da je ponosen na to, kar so dosegli. “Danes je udeležba izjemna, tako je že nekaj let. Akciji se pridružujejo posamezniki in številna društva s tega območja. Začetki pa niso bili lahki, pri prvih čistilnih akcijah se nas je zbrala peščica. Dolgoletni napori in vlaganja v izobraževanje in informiranje ljudi so obrodili sadove,“ je še povedal Steffè, ki je dodal, da se je danes zelo spremenila zavest udeležencev, ki se z udeležbo na čistilni akciji zavedajo, da so pravi varuhi narave.

Količina zbranih odpadkov primerlijiva s prejšnjimi leti

Količina zbranih odpadkov je primerljiva z zadnjimi leti. Večjih kosovnih odpadkov in črnih odlagališč je čedalje manj. Težavo pa še vedno predstavljajo odpadki, ki nastajajo pri preživljanju prostega časa v naravi, saj številni lastnih odpadkov ne odnesejo s seboj in jih pravilno odložijo, temveč jih odvržejo v naravo in s tem onesnažujejo okolje.

Udeleženci čistilne akcije opozarjajo na to, da so številne pohodne poti, kolesarske steze v naravi, travniki in določene točke ob cestiščih, kjer se lahko ustavljajo avtomobili, polne pločevink, embalaže, plastičnega pribora, kozarcev ali krožnikov.

Čistilno akcijo podpirata Mestna občina Koper, v okviru projekta Koper – zdravo mesto in Marjetica Koper, ki je udeležencem priskrbela vreče za smeti in bo poskrbela tudi za prevzem vseh zbranih odpadkov.