DomovNaši krajiE-busi med Koprom in Trstom

E-busi med Koprom in Trstom

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Evropska komisija je pred nekaj dnevi potrdila sofinanciranje za več slovenskih transportnih projektov,  med drugim za Multi-E, ki ga koordinira Petrol in za katerega se je koprski župan Boris Popovič osebno zavzel ter odločilno pripomogel, da se je vanj vključil tudi Trst.

Pri projektu Multi-E na slovenski strani poleg Petrola sodelujejo še družbi Avrigo in Arriva ter Mestni občini Koper in Celje.

Projekt sodi v prioriteto inovacij ter vključuje vzpostavitev omrežja polnilnic za stisnjeni zemeljski plin, polnilnic visoke moči, avtobusne povezave Celje– Ljubljana in Ljubljana–Postojna z električnimi avtobusi ter vzpostavitev multimodalnih sistemov v Ljubljani, Celju in Kopru. Evropska komisija je predlagala naštetim slovenskim partnerjem sofinanciranje v vrednosti od 11 ,7 milijona evrov, kar je petina celotnega projekta. Poleg slovenskih partnerjev sodeluje v konzorciju še družba ZSE Slovaška.

»Glavni cilj projekta je vzpostavitev infrastrukture za alternativna goriva na jedrnem cestnem omrežju od Benetk prek Slovenije do madžarske meje in od Dubrovnika in srbske meje do Slovenije in madžarske meje. Poleg tega bo slovaški ZSE vzpostavil polnilno infrastrukturo na Slovaškem. Ta vključuje polnilnice za električna vozila naslednje generacije z močjo polnjenja 150 kilovatov in več ter polnilne postaje za stisnjeni zemeljski plin CNG,« so za časnik Finance pojasnili v Petrolu.

V okviru projekta bodo vzpostavili tudi storitve za električne avtomobile in avtobuse ter mednarodno avtobusno povezavo z električnim avtobusom med Koprom in Trstom.

Spomnimo, marca letos so se v Trstu na to temo sestali koprski in tržaški župan Boris Popovič in Roberto Dipiazza ter predsednik uprave Petrola Tomaž Berločnik, kasneje pa je prišlo tudi do podpisa pisma o nameri. Projektu »zgodovinskih razsežnosti,« kot so ga takrat poimenovali, je tako zdaj zeleno luč prižgala tudi evropska komisija.

Avtobusna povezava z električnimi avtobusi med Trstom in Koprom bo prva tovrstna mednarodna povezava v Evropi.