DomovNaši krajiFOTO: Projekt History a (very) bit different pustil med dijaki velik pečat

FOTO: Projekt History a (very) bit different pustil med dijaki velik pečat

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so v Pokrajinskem muzeju Koper dijaki Srednje tehniške šole Koper slavnostno zaključili projekt History a (very) bit different. Ob zaključku projekta so se jim pridružili dijaki iz Litve, Slovaške in Turčije. Prireditve se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper, Peter Bolčič.

Dijaki srednjih šol iz Litve, Slovaške in Turčije, ki so s slovenskimi dijaki Srednje tehniške šole Koper (STŠ Koper) v okviru programa Erasmus+ sodelovali pri projektu History a (very) bit different, so v Koper prispeli že v nedeljo, 18. junija. Preživeli so zanimiv teden, ki so jim ga pripravili profesorji in dijaki Srednje tehniške šole Koper.

Prireditve se je udeležil tudi podžupan MOK, Peter Bolčič. Foto: Vojko Rotar

Splošno izobraževalni projekt, ki poleg znanja prinaša tudi izkušnje

History a (very) bit different je splošno izobraževalni projekt, ki je predvsem zgodovinsko usmerjen, dijake pa spodbuja k spoznavanju kulture in zgodovine, ki se je odvijala na območju vseh štirih držav. Tako so si med sabo izmenjali obiske, prav zaključni obisk pa je potekal v Kopru.

Učenje dijakov je temeljilo predvsem na ogledovanju gradov. Po besedah predstavnikov vseh štirih držav je to zagotovo za učence posebna izkušnja, saj pridobivajo znanje na drugačen in bolj zanimiv način, kot pa da bi sedeli v šolskih klopeh in bi predavanje o gradovih le poslušali. Znanje so pridobivali iz izkušenj, skozi zabavo in praktične delavnice. Poleg tega so dijaki svoje dogodivščine tudi posneli in pripravili zanimiv film o zgodovini vseh štirih držav.

Zanimiva dogodivščina za gostujoče dijake

Dijaki, ki so obiskali Koper, so si tako ogledali grad Prem, se zabavali ob različnih delavnicah, kot je izdelovanje cvetja iz krep papirja in uživali ob obisku Novakovega mlina v Brkinih. Obiskali so tudi enega najbolj obiskanih in poznanih gradov v Mestni občini Koper, grad Socerb, navdušilo pa jih je tudi staro mestno jedro Kopra.

Poleg zanimivih dogodivščin v samem Kopru, pa so dijaki iz Turčije, Slovaške in Litve obiskali še Ljubljanski grad, Krumperk, kjer so občudovali lipicance, Blejski grad, Predjamski grad in Postojnsko jamo.

“Ponosen sem, da se šole Mestne občine Koper, med njimi tudi vaša Srednja tehnična šola, udeležujejo splošno izobraževalnih projektov, ki povezujejo in utrjujejo prijateljske vezi ter podajajo znanje malo drugače. Pomembno je namreč, da se šola prilagodi interesom svojih dijakov, k čemur Mestna občina Koper v sodelovanju s šolami tudi stremi. Zagotovo gre velika pohvala vašemu ravnatelju Iztoku Drožini, ki je odprt za vse novosti na področju šolanja,” je v svojem govoru povedal koprski podžupan Peter Bolčič.

Zaključek projekta, ki je na vseh sodelujočih pustil močan vtis

V Pokrajinskem muzeju Koper je tako včeraj potekala zaključna prireditev, ki jo je Srednja tehniška šola Koper priredila v sodelovanju z Mestno občino Koper, kot podpornico projekta.

Na prireditvi je poleg zanimivega programa, kjer so se s svojimi točkami predstavile vse štiri države, doživel svojo premierno uprizoritev tudi film, ki so ga pripravili skozi svoje dogodivščine prav dijaki sami. Film bo predan v učne namene pri urah zgodovine, saj zajema legende in zgodbe gradov vseh štirih držav. Ob zaključku prireditve so tako dijaki kot tudi njihovi mentorji prejeli certifikate ob uspešno zaključenem projektu.