DomovNaši krajiGLEM: Vasica, polna zgodovine in potencialov

GLEM: Vasica, polna zgodovine in potencialov

KulturaNaši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenska Istra je očarljiva pokrajina, kjer se na edinstven način prepletajo ostanki rimskega, srednjeveškega in beneškega obdobja, ki skupaj z lepotami  naravnega okolja tvorijo prekrasno podobo regije.

Razgibano hribovje, terase zelenih oljk in vinske trte, stara mestna jedra, slikovite vasi in zaselki, vse to je slovenska Istra, kjer so svoj prostor pod soncem že pred začetkom našega štetja našli prvi naseljenci. Ti so s svojo prisotnostjo, vztrajnostjo in iznajdljivostjo omogočili  razvoj pokrajine, kakršno poznamo danes.

Slikovite vasi in zaselki so bogastvo slovenske Istre. Foto: Google maps

Vasica z bogato zgodovino

Glem je stara vasica na izbočenem slemenu pod Borštom, ki domačine in obiskovalce vsakodnevno razvaja s prekrasnim razgledom po tej očarljivi, naravnih lepot in kulturnih  zakladov polni pokrajini.

Okolica vasi je bila v preteklosti obdelana v terasah, kjer so že od nekdaj gojili vinsko trto in oljke, višje pa so bili pašniki in travniki. Vasica je znana predvsem po svojem stolpu, ki je pred davnimi časi služil kot razgledna točka nad celotno dolino reke Rokave in Dragonje.

Nekoč obrambni stolp, danes večnamenski objekt. Foto: koper.si

Glemski stolp je bil nekoč del beneškega obrambnega kompleksa, ki je varoval prehod čez Dragonjo pred vpadi Turkov. Na oblikovanje istrskih vasi je v veliki meri vplivala ravno njihova obrambna vloga. Slednja je v Istri botrovala razvoju številnih vojaških postojank z visokimi opazovalnimi stolpi, imenovanimi kašteli. Eden izmed teh je tudi glemski obrambni  stolp.

Današnje gručasto naselje je predvidoma nastalo v 15. stoletju in ima značilnosti ruralne arhitekture, kot so obzidana ognjišča, vodnjaki in pergole. Hiše imajo številna majhna okna, posebej slikoviti so nekateri obnovljeni dimniki.

Prenovljeni stolp odpira vrata turističnemu razvoju zaledja. Foto: deloindom.si

Velik potencial spečih spomenikov

Ko je minilo obdobje vsesplošne vojaške nevarnosti in stalne pripravljenosti, so ti objekti začeli naglo propadati in le prenovam in domiselnim  idejam, kako ponovno obuditi  te stare, a potencialov polne stavbe, se gre zahvaliti, da se ostanki skupne preteklosti ne spremenijo v kup kamenja.

Tudi glemski stolp je bil še pred nekaj leti le ostanek ruševin, a je bil s prenovo ponovno obujen v življenje in sedaj že tako očarljivi vasici, skozi katero nas popelje krožna pot, daje nov izgled in velik potencial za razvoj mnogih dejavnosti, ki bodo pripomogle k razvoju turistične ponudbe in s tem tudi k razvoju kraja samega.

Glemski stolp vabi goste tudi v koprsko zaledje. Foto: deloindom.si

Obnovljen in raznoliki dejavnosti namenjen obrambni stolp ter vaške hiške, prenovljene v starem istrskem stilu, ponujajo številne možnosti, ki lahko s sodelovanjem širokega kroga ljudi naglo razvijajoči se turizem ob slovenski obali pripeljejo tudi v zaledje in s tem ponudijo lokalnemu prebivalstvu različne poslovne priložnosti. *