Med šestimi restavracijami v slovenski Istri, ki se lahko pohvalijo z Michelinovim krožnikom, je tudi koprska gostilna Za gradom.
Gostilna, ki že leta slovi po svežih sezonskih in lokalnih sestavinah ter domišljenem prepletanju okusov, je poleg priznanja Michelinov krožnik prejela tudi priznanje za trajnost v kulinariki. Kot pravi vodja gostilne, Darko Rodica, sta ju priznanji presenetili, obenem pa so se še posebej razveselili priznanja za trajnost, ki izpostavlja restavracije, ki delujejo v smeri trajnostno naravnane gastronomije, iznajdljivosti pri uporabi trajnostnih praks v vsakodnevnem delu, sodelovanju z okoljsko osveščenimi proizvajalci surovin in posledično bolj trajnostni družbi. In prav k vsemu temu po njegovih besedah v gostilni Za gradom stremijo pri njihovem vsakodnevnem delu.
»Gostilna Za gradom temelji na osebnem pristopu do vsakega gosta in nima stalnega jedilnega lista, ampak pri nas na krožnike skače to, kar je še včeraj plavalo ali lezlo po morju in raslo na domačem vrtu ali okoliških njivah«, pojasnjuje Rodica in dodaja: »Danes je moderno govoriti o frazi »kilometer nič«, prav to pa je naše vodilo oz. način vsakodnevnega dela. Vselej ostajamo zvesti svojemu načinu razmišljanja, dela in tradiciji«.
Kot pravi, so tablo z Michelinovim krožnikom z veseljem prilepili na vhod gostilne, obenem pa jim podeljeni nagradi dajeta spodbudo za naprej in dodatno motivacijo. »Vsekakor pa ostajamo zvesti svoji filozofiji in vsak gost, ki se vrne k nam, pomeni za nas priznanje«, pravi Rodica.
Sicer je struktura njihovih gostov mešana. Med njimi je veliko zvestih gostov, ki se vračajo že vrsto let. »Posebej nas veseli, ko vidimo kakšnega gosta, ki je s starši hodil k nam, ko je bil še sam otrok v vozičku, danes pa ima sam otroke, ki jih spet pripelje k nam na kosilo ali večerjo«, pojasnjuje sogovornik.
Kdor še ni obiskal gostilne Za gradom, jo po predhodni najavi lahko obišče vse dni v tednu, razen ob nedeljah in ponedeljkih. Zagotovo vas bodo navdušili njihovi domači kruhovi ježki in druge kruhove mojstrovine, ki so že leta njihova stalnica. Sicer pa jedi sproti kreirajo vsak dan, glede na lokalne sestavine, ki jih imajo na voljo.