DomovNaši krajiHlajevi dnevi 2019 – strokovni posvet o oljkarstvu

Hlajevi dnevi 2019 – strokovni posvet o oljkarstvu

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Zadnji vikend marca bodo v sklopu Hlajevih dnevov predstavili aktualne tematike s področja oljkarstva.

Inštitut za oljkarstvo Znanstveno-raziskovalnega središča Koper v sodelovanju z Zadrugo Olea Capris z.o.o., Poskusnim centrom za Oljkarstvo, Kmetijsko gozdarskim zavodom Nova Gorica in Fakulteto za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem zadnje dni marca organizira strokovni posvet o oljkarstvu »Hlajevi dnevi 2019«.

Posvet se bo začel v četrtek, 28. marca, ob 9. uri na sedežu Znanstveno-raziskovalnega središča Koper, kjer bo strokovni sestanek, na katerem bo beseda tekla o rezultatih javnih služb s področja oljkarstva. Strokovnjaki z različnih institucij, ki so povezane z oljkarstvom, bodo  skupaj iskali rešitve, priložnosti in potenciale za nadaljnji razvoj slovenskega oljkarstva. Posvet se bo v popoldanskih urah nadaljeval v Zadružnem domu Pobegi-Čežarji, kjer bodo spregovorili o različnih temah, kot so varstvo oljk, tehnologijah pridelave in predelave, o kakovosti oljčnega olja in drugih zanimivih tematikah. V petek, 29. marca, bo posvet od popoldanskih ur dalje prav tako v Zadružnem domu Pobegi-Čežarji, kjer se bodo predstavila različna oljkarska društva, nato pa bodo predstavili izsledke različnih raziskav in projektov, ki so nastale pod okriljem različnih univerz, inštitutov in drugih organizacij. Predstavljena bo tudi nova zaščita označbe porekla za ekstra deviško oljčno olje iz Slovenije in Hrvaške, ki je po istrskem pršutu drugi proizvod, ki sta ga državi zaščitili skupaj.

Strokovno srečanje se bo zaključilo v soboto, 30. marca, v oljčniku družine Hlaj v Dekanih s praktičnim prikazom rezi, ki ga bo izvedla Zadruga Olea Capris z.o.o..

Udeležba na posvetu je brezplačna in je namenjena širši javnosti. Potrebna je le predhodna prijava. Za posvet se prijavite na martina.lovrecic@zrs-kp.si, za prikaz rezi pa na novak.igor.74@gmail.com.