DomovNaši krajiInkubator Sežana bo tudi v Kopru spodbujal podjetniško kulturo

Inkubator Sežana bo tudi v Kopru spodbujal podjetniško kulturo

Naši krajiNoviceObvestila Preglej vse novice
Deli vsebino

Oktobra bodo v obnovljenih prostorih palače Sabini-Grisoni na Vergerijevem trgu zaživele vsebine za spodbujanje podjetništva. Mestna občina Koper si namreč prizadeva zagotoviti ustrezne pogoje in kakovostne programe za razvoj podjetništva v lokalnem okolju ter širše v regiji. Za izvajanje dejavnosti je z javnim naročilom izbrala Inkubator Sežana, ki velja za najstarejšega in obenem enega najuspešnejših v Sloveniji.

Inkubator Sežana je v 30 letih delovanja prepoznal številne dobre poslovne ideje in s podporo ter svetovanjem postavil temelje za ustanovitev številnih mladih podjetij, ki so danes uspešna tako na domačem kot mednarodnem trgu. Mlada podjetja, ki delujejo pod okriljem inkubatorja, so med drugim zelo uspešna pri pridobivanju nepovratnih sredstev za nadaljnji razvoj podjetniške ideje. Z željo, da bi tudi v lokalnem okolju novo poslovno pot začrtalo čim več podjetij, ki bodo ustvarila nova delovna mesta, je občina izvajanje inovacijskega in podjetniškega podpornega okolja zaupala sežanskemu inkubatorju.

Za razvoj podjetništva je zagotovila približno 82 kvadratnih metrov prostorov v prvem nadstropju palače Sabini-Grisoni. Inkubator s svojimi storitvami v okviru podpornega podjetniškega okolja omogoča razvoj novih podjetij, ki se razvijajo iz inovativnih podjetniških zamisli, nastalih v lokalnem in širšem gospodarskem okolju. Pri tem se povezuje s sorodnimi podpornimi subjekti inovativnega okolja, tudi čezmejnimi, zlasti z univerzitetnimi in podjetniškimi inkubatorji. S tem podjetniško kulturo širi med mladimi, študenti, pedagoškimi delavci, raziskovalci in ostalimi prebivalci razvojne regije Istra – Brkini – Kras in širše.

Občina je pogodbo za vzpostavitev in izvajanje inovacijskega ter podjetniškega podpornega okolja z Inkubatorjem Sežana sklenila za obdobje enega leta z možnostjo podaljšanja. Na ta način si prizadeva zagotoviti ustrezne pogoje, kakovostne programe in finančne spodbude, ki podjetnikom pomagajo pri zagonu in razvoju njihove podjetniške dejavnosti. Ker je podjetništvo kazalnik razvoja lokalne skupnosti, si bo tudi v prihodnje prizadevala za krepitev tega.

Foto: Aleš Rosa, Sara Dakaj