DomovNoviceIzbrali slikarja za ulični oltar v Bošadragi

Izbrali slikarja za ulični oltar v Bošadragi

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Izmed vsemi umetniki, ki so se prijavili za izvedbo nove poslikave za ulični oltar v Bošadragi v Kopru, je Pokrajinski muzej Koper izbral diplomiranega slikarja Tomaža Izidorja Perka.

Slednji se je v sredo 27. junija na vrtu za muzejsko palačo Belgramoni Tacco predstavil javnosti, pogovorjal o sliki in predvsem zbiral vtise o življenju v Bošadragi včeraj in danes, o tem kako ljudje doživljajo oltar in njegovo renesanso. Tomaž Izidor Perko je bil rojen 2. novembra 1947 v Ljubljani, v številni družini slovenskega slikarja Lojzeta Perka. Mladost je preživel v Kamniku, tako tudi šolanje, 1954-1966, do gimnazijske mature. Na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani je študiral slikarstvo in diplomiral leta 1971, nakar je prav tam opravil še podiplomski študij iz restavratorstva in konzervatorstva pri profesorju Mirku Šubicu.

Sprva je živel v Ljubljani, od leta 1981 pa živi in ustvarja ob Cerkniškem jezeru. Večkrat se je izpopolnjeval v tujini, razstavljal pa je med drugim v Torontu, Vancouvru, Stuttgartu, Hangzou na Kitajskem, v mestu Brielle na Nizozemskem, na Dunaju in v Dubrovniku. V domovini je imel od prve razstave v Kamniku že v času študija leta 1970 številne razstave, zadnja, zelo odmevna je bila razstava v Narodnem muzeju Slovenije maja 2013.  Za svoja dela je dobil številna priznanja in nagrade.

Sliko, namenjeno oltarju, bo Perko zaključil do konca septembra letos.