DomovNaši krajiKnjižnica vabi na branje Rodarijevih pravljic – NA SPLETU

Knjižnica vabi na branje Rodarijevih pravljic – NA SPLETU

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V Osrednji knjižnici Srečka Vilharja bodo stoletnico rojstva velikega italijanskega pisatelja Giannija Rodarija obeležili s prebiranjem njegovih pravljic tako v slovenskem kot italijanskem jeziku. Zaradi varnostnih ukrepov je dogodek, ki bo v Čitalnici Fulivio Tomizza v soboto, 24. oktobra, razdeljen na dva dela.

Zaradi trenutnih razmer se bo dogodek (Za)govor ustvarjalnosti: 100 let z Giannijem Rodarijem v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja preselil na splet. Vsi zainteresirani bodo lahko Rodarijeve pravljice, v soboto 24. 10. 2020, ob 10. uri, spremljali v živo, na Facebook spletni strani Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper.

V okviru mednarodnega znanstvenega simpozija »(Za)govor ustvarjalnosti« se bo koprska knjižnica v sodelovanju z dramaturginjo Samanto Kobal in knjižničarko iz knjižnice Falco Marin v Gradežu – Mariogiovanno Toso poklonila velikemu italijanskemu pravljičarju Gianniju Rodariju. Pokojni pisatelj in novinar, rojen 23. oktobra 1920 v Omegni, ob Ortskem jezeru, je bil znan po svoji fantaziji in izvirnosti. Skozi svoje pripovedi, zgodbe in pesmi za otroke, ki so postale prave klasike za mladostnike, je prispeval k izboljšavi in obnovitvi italijanske mladinske književnosti.

Med njegova največja dela sodijo Filastrocche in cielo e in terra (Pesmice na nebu in zemlji), Il libro degli errori (Knjiga napak), Favole al telefono (Pravljice po telefonu), Il gioco dei quattro cantoni (Igra štirih kotov) in C’era due volte il barone Lamberto (Bil je nekoč dvakrat baron Lamberto). Po njegovi knjigi La freccia azzurra (Modra puščica) je leta 1996 nastala istoimenska risanka.

Dogodek, ki bo v soboto, 24. oktobra, bo zaradi varnostnih ukrepov Nacionalnega inštituta za javno zdravje razdeljen na dva dela. Prvo branje pravljic bo ob 10. uri, naslednje dve uri kasneje.

Zaradi veljavnih ukrepov, povezanih s koronavirusom, so prijave na dogodek obvezne, in sicer na e-mail naslovu tina.sarazin@kp.sik.si.

Več o programu v sklopu praznovanja stoletnice rojstva pisatelja in novinar Giannija Rodarija najdete na spletni povezavi.