DomovNaši krajiKomemoracija v čast padlim za svobodo

Komemoracija v čast padlim za svobodo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani in predstavniki italijanskega konzulata so danes položili venec v čast padlim skojevcem.

Komemoracija
Komemoracije se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Alberto Scheriani. Foto: ekoper.si

Zveza komunistične mladine Jugoslavije (SKOJ) je bila politična mladinska organizacija Komunistične partije Jugoslavije (KPJ). Samo dve leti po ustanovitvi (1919) je bila zveza prepovedana. S svojim delom so tako skojevci nadaljevali v ilegali in postali ena najbolj vplivnih mladinskih revolucionarnih organizacij v Kraljevini Jugoslaviji. SKOJ je med drugim postala tudi pomemben organizator narodnoosvobodilnega boja.

Spomenik padlim skojevkam
Spomenik padlim skojevcem v Kopru. Foto: ekoper.si

Po drugi svetovni vojni se je SKOJ združil z Združeno zvezo protifašistične mladine Jugoslavije in postal splošna organizacija jugoslovanske mladine – Ljudska mladina Jugoslavije (srbohrvaško: Narodna omladina Jugoslavije, kratica NOJ) in kasneje Zveza socialistične mladine Jugoslavije (SSOJ).

Na današnji komemoraciji so se s polaganjem cvetja k spomeniku padlim ob koprskem pokopališču poklonili prav skojevcem, ki so dali življenje za svobodo in mir. Sledila je sveta maša, ki jo je vodil koprski stolni župnik dr. Primož Krečič. Predstavniki Mestne občine Koper in italijanskega konzulata so se nato odpravili še na pokopališču svete Bride v Hrvatinih, kjer so se prav tako poklonili padlim v boju za našo svobodo. *