Koper bo gostil skupino evropskega prvenstva v nogometu U-21

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper je začela postopek za gradnjo zahodne tribune na nogometnem stadionu na Bonifiki, s katero bi zadostili pogojem za organizacijo mednarodnih tekmovanj UEFA. V tem letu bo pripravila projektno dokumentacijo, za projekt bo iskala tudi nepovratna sredstva. Zdaj je tudi že znano, da bo Koper junija 2021 eno od prizorišč tekem evropskega prvenstva v nogometu do 21 let.

Koper bo poleg Ljubljane, Celja in Maribora eno od prizorišč največjega in najbolj odmevnega nogometnega tekmovanja, ki ga bosta v letu 2021 skupaj organizirali Slovenija in Madžarska. Znano je tudi že, da bo vsako od teh prizorišč gostilo tri tekme, kot tudi to, da bosta v Sloveniji tekmovali dve skupini.

Do leta 2021 namerava občina zgraditi tudi zahodno tribuno na nogometnem stadionu Bonifika, s katero bi zadostili normativu 4500 sedežev, ki je pogoj za organizacijo tekmovanj 3. in 4. kroga UEFE in mednarodnih tekmovanj.

Letošnje evropsko prvenstvo v nogometu U21, na katerem sodeluje 12 reprezentanc, gostita Italija in San Marino, medtem ko se bo finalna tekma 30. junija odigrala na stadionu v Vidmu.

Mestna občina Koper je tako v letošnjem proračunu že predvidela sredstva za pripravo projektne dokumentacije, trenutno je v pripravi projektna naloga, ki bo upoštevala vse normative in standarde UEFE, predvidevala pa bo tudi celovito ureditev območja med stadionom in Osnovno šolo Koper, v katerega si želi umestiti metališče za potrebe treningov atletskih klubov in društev.

S projektom namerava v prihodnjih letih kandidirati tudi za pridobitev nepovratnih evropskih sredstev, in sicer na razpisih Fundacije za šport in pristojnega ministrstva, kot tudi na razpis Nogometne zveze Slovenije za sofinanciranje izgradnje nogometne infrastrukture.