DomovNaši krajiKoprska občina razpisuje štipendije za nadarjene

Koprska občina razpisuje štipendije za nadarjene

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Mestna občina Koper tudi za študijsko leto 2017/2018 razpisuje štipendije. Gre za pet štipendij, in sicer za študij doma in za študij v tujini. Rok za prijavo na javni razpis za dodelitev štipendije je ponedeljek, 6. november, pri čemer bodo letos štipendije za študij v Sloveniji podelili samo za področja naravoslovja, matematike, računalništva, tehnike, proizvodne tehnologije, gradbeništva, kmetijstva, gozdarstva, ribištva, veterine in zdravstva.

V mesecu decembru 2016 je Mestna občina Koper sprejela Odlok o štipendiranju, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS št. 3/2017.

Odlok na novo določa pogoje za pridobitev štipendije in sicer omogoča hkratno prejemanje državne in občinske štipendije. Državne štipendije so namenjene dijakom in študentom, ki se izobražujejo in izhajajo iz socialno šibkih družin. Dodeljujejo jih pristojni centri za socialno delo na podlagi Zakona o štipendiranju. Prejemniki državne štipendije lahko zaprosijo tudi za štipendijo Mestne občine Koper.

Rok za prijavo na javni razpis za dodelitev štipendije je ponedeljek, 6. november 2017. Razpis je objavljen na uradni spletni strani Mestne občine Koper www.koper.si.

Eden izmed pogojev za pridobitev občinske štipendije je uspeh, in sicer morajo kandidati dosegati povprečno oceno vseh številčno ocenjenih predmetov oziroma opravljenih izpitov predhodnega leta 4,30 (za študente prvih letnikov) oziroma 8,50 (za študente višjih letnikov). Pogoj za pridobitev štipendije je tudi dohodkovni cenzus, in sicer mesečni bruto dohodek na družinskega člana v preteklem letu ne sme presegati 1.600.00 EUR.

Mestna občina Koper tako že trinajsto leto z dodelitvami štipendij podpira nadarjene študente v našem okolju. V šolskem letu 2016/2017 je štipendijo prejemalo skupaj 12 štipendistov.