DomovNaši krajiKoprski zapori bogatejši za nove knjižne police in knjige

Koprski zapori bogatejši za nove knjižne police in knjige

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper praznuje jubilejno 70. obletnico slovenskega javnega knjižničarstva v našem mestu. V počastitev visoke obletnice so poleg zanimivih prireditev in projektov nadgradili knjižno zbirko v Zaporih Koper (Zavod za prestajanje kazni zapora Koper), kjer so poleg knjižnega fonda, ki zajema več kot 300 knjig, namestili tudi nove, namenske knjižne police.

Knjige si bodo zaprte osebe lahko izposodile brezplačno in brez formalnosti. Fond knjig, ki ga je koprska knjižnica namestila v zaporih, zajema nekaj več kot 300 knjig, med katerimi bodo zaprte osebe našle leposlovje predvsem v slovenskem, italijanskem in angleškem jeziku, pa tudi učbenike (slovenščina, nemščina, angleščina, italijanščina) in ostalo poljudno strokovno literaturo.

»Premična zbirka Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper je na voljo tistim uporabnikom zavodov, domov in drugih institucij, ki sami težko obiskujejo knjižnico. Oblikovana je za potrebe delovne terapije, v okviru katere se odvijajo različne aktivnosti, ki vzpodbujajo samostojnost, aktivno življenje, razvedrilo in vseživljenjsko učenje ter tako vplivajo na kvaliteto bivanja v ustanovi,« je ob otvoritvi novih namenskih polic v Zaporih Koper povedal direktor koprske knjižnice David Runco.

Z direktorjem knjižnice se je strinjala tudi direktorica Zavoda za prestajanje kazni zapora Koper Daniela Devčić, ki je izpostavila, da se v zaporih prav zaradi medkulturnega območja, kjer živimo, nahaja predvsem veliko tujejezičnih zaprtih oseb, ki najraje posegajo po knjigah v angleškem, italijanskem in nemškem jeziku, zelo radi pa se učijo tudi ostalih jezikov, med njimi vsekakor prednjači slovenščina.

Foto: Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper