DomovNaši krajiKoprski zvonik – ena najbolj priljubljenih turističnih točk to poletje

Koprski zvonik – ena najbolj priljubljenih turističnih točk to poletje

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Turistični obisk v Mestni občini Koper – največji istrski občini – je glede na trenutne razpoložljive podatke o zasedenosti turističnih zmogljivosti v letošnjih poletnih mesecih spodbuden.

Turistične namestitvene zmogljivosti so bile v poletnih mesecih v povprečju 85-odstotno zasedene, kar je bolje kot  v lanskem letu. Še posebej je bil spodbuden mesec julij, ko so zabeležili 15 odstotkov več prihodov in več kot 30 odstotkov več nočitev turistov v primerjavi z enakim obdobjem v lanskem letu. Tudi povprečna doba bivanja se je v juliju podaljšala z lanskih 3,25 dni na letošnjih 3,88 dni.

Potniške 3 barke, 21.9.2014, foto- Vojko Rotar-8065

Velik porast enodnevnih obiskovalcev

Poleg domačih turistov je bilo v poletnih mesecih največ obiska s strani italijanskih, madžarskih, srbskih, ruskih, avstrijskih, nemških, čeških in poljskih turistov. Razmerje med domačimi in tujimi gosti je 40 : 60 odstotkov. Že tretje leto zapored torej beležijo več tujih kot domačih gostov. Obenem je v Koper prišlo tudi veliko enodnevnih obiskovalcev s potniških ladij.

Razmeroma polni pa niso bili le hoteli, veliko zanimanja je tudi za znamenitosti. Letos je ogromno zanimanja zbudil tudi koprski zvonik – mestni stolp, saj si ga je od junija do konca avgusta ogledalo več kot 6.100 obiskovalcev, kar je 22 odstotkov več kot lani. Na 56 metrov visoko razgledno točko se je poleg Slovencev povzelo največ Italijanov, Nemcev in Angležev.

avtodom

Postajališča za avtodome v rekordnih številkah

Vse bolj polno in izjemno priljubljeno pa je tudi postajališče za avtodome ob železniški in glavni avtobusni postaji, ki je z avgustom pridobilo dodatnih 10 razpoložljivih mest, skupaj jih ima torej 38.

Sladka Istra 2016

Izjemna obiskanost dogodkov

Poleg kopice zabavnih, kulturnih, športnih in gastronomskih prireditev je požel veliko zanimanja tudi park vodnih športov Active Koper, ki je občanom in obiskovalcem Kopra ponujal pester športni program in prijetno osvežitev v najbolj vročih poletnih dneh, ter kulinarična prireditev Sladka Istra, ki je minuli teden v Koper privabila več kot 25 tisoč obiskovalcev. *