Krajani Boršta vabijo na svoj praznik

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V Krajevni skupnosti Boršt bodo v petek, 19. junija, obeležili krajevni praznik, posvečen spominu na sv. Lazarja Bošterana, prvega koprskega škofa. Na praznični dan bo v vasi veselo že v dopoldanskem času, osrednje dogajanje se bo začelo ob 19. uri.

Bliža se 1.500-obletnica ustanovitve koprske škofije. Takrat je bil za prvega škofa imenovan sv. Lazar – San Nazario, ki je bil doma prav v Borštu. Osrednje dogajanje ob prazniku se bo začelo ob 19. uri v Cerkvi sv. Lazarja na »Škrljevce« s spominsko mašo v čast domačemu svetniku, ki jo bo daroval župnik Martin Šuštar. Po koncu obreda in nastopu pevskega zbora Schola Choralis Ivstinopolitana se bo dogajanje preselilo pred nekdanjo šolo. Tam bodo ob 19.45 svečano odkrili spominsko obeležje Josipu Kodarinu.

»Z dogodkom želimo vse današnje krajane Boršta, naših vasi in mest spomniti, s kakšnim ponosom in navdušenjem so naši nonoti doživljali praznik svojega zaščitnika sv. Nazarija, svoje navade, tradicije. Domač istrski jezik so zvesto ohranjali. Prispevajmo svoj delež danes tudi mi. Nadaljujmo in prenašajmo to našo zgodbo naprej mladim in v zgodovino. Udeležimo se teh prijetnih druženj ob obujanju spominov na vse naše prednike, ki so dolga stoletja z ljubeznijo ohranjali to tisočletno tradicijo – identiteto naše Istre. S ponosom so se s svojimi otroki udeleževali vseh teh slovesnosti in jim tako posredovali in bogatili spomine na to veličastno praznovanje. Sv. Nazarij nosi v sebi globok pomen vere in naše kulture, ki sloni na spoštovanju in sožitju z vsemi ljudmi dobre volje. Bodimo častni ohranjevalci te duhovne dediščine, ki je z ljubeznijo do izročil povezovala vse prebivalstvo ne glede na stan, pripadnost ali jezik. Nič jim ni bilo težko postoriti, da je bilo to praznovanje nadvse dostojanstveno in veselo,« so zapisali v vabilu Krajevne skupnosti Boršt.

V primeru dežja bo dogajanje potekalo v dvorano Krajevne skupnosti Boršt.

Foto: KS Boršt