Larisi Štoka zlato jabolko in naziv osebnost Primorske 2019

KulturaNaši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Radio Koper, Primorske novice, TV Koper – Capodistria, Primorski dnevnik in Deželni sedež RAI za Furlanijo – Julijsko krajino so v soboto, 11. januarja, v Gledališču Koper že petnajstič zapored razglasili Osebnost Primorske. Osebnost Primorske za leto 2019 je postala predsednica društva Palčica pomagalčica in dobrodelni škratki Larisa Štoka, ki je z dobrodelno akcijo za malega Koprčana Krisa povezala Slovenijo.

Osnovnošolska učiteljica iz Kopra je v začetku oktobra postala obraz humanitarne akcije za Krisa. Čeprav je društvo še mlado in majhno, se je kmalu po objavi prvega poziva na družbenem omrežju znašlo sredi velike zgodbe, ki je segla tudi prek naših meja. 20-mesečni Kris, ki je povezal Slovenijo, se zdravi v Združenih državah Amerike. Denarja za najdražje zdravilo v zgodovini doslej se je s pomočjo donacij posameznikov in velikih podjetij nabralo toliko, da bo društvo lahko pomagalo tudi številnim drugim otrokom z redkimi boleznimi. Na slovesni podelitvi je zmagovalka iz rok lanskoletne prejemnice nagrade Osebnost Primorske Patricije Lovišček prejela zlato jabolko, delo akademskega kiparja Boštjana Drinovca, ter s tresočim glasom in vidno ganjena povedala: »Hvala vsem, ki v Palčico pomagalčico zaupajo, hvala vsem, ki so kakor koli naši dobrodelni škratki, ki podarjajo iskrenost in upanje ter pomagajo ustvarjati pravljico, ki je postala resnična. Naziv daje moč za naprej, ki jo moramo zbrati, saj nam je v roke ponujeno življenje otrok. Naši prvi cilji so bili risati nasmehe na obrazih otrok različnih ranljivih skupin, predvsem iz tega ožjega obalnega področja. Ob zbranem znesku pa bomo lahko risali še večje nasmehe ob morda še težjih življenjskih zgodbah. Nikoli si nisem predstavljala, da bomo imeli lahko akcije, ki smo jih zdaj poimenovali kar “Podari življenje”. Starši nam zaupajo življenje svojega otroka, otroci so najbolj dragoceno darilo življenja in lepo je, da lahko tudi pri tem pomagamo.«

Za dobro razpoloženje v kulturno-glasbenem programu, ki so ga popestrili letošnji nominiranci za laskav naslov Osebnost Primorske Irena Mihelj, Ivan Tavčar, Pavel Čuk, Boris Cibic, Milan Rakovac, David Davidović, Darko Zonjič, Mihael Tomše, Gregor Božič, Larisa Štoka, Matjaž Gergeta in Dušan Kalc so poskrbeli še Lean Kozlar Luigi z bendom, Anika Horvat in istrska kantavtorica Elis Lovrić. Voditelji prireditve so bili tokrat kar trije, novinarki in voditeljici TV Koper Karin Sabadin sta delala družbo, malce pa tudi ponagajala, Jari Jarc in Matej Nadlišek s slovenskega programa Radia Trst A.

Zmagovalki Larisi Štoka je osebno na prireditvi čestital tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan.

Foto: Tomaž Primožič – FPA