DomovNaši krajiMarjetica Koper vstopa v Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Marjetica Koper vstopa v Evropski teden zmanjševanja odpadkov

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Tudi letos se Marjetica Koper aktivno vključuje v Evropski teden zmanjševanja odpadkov (ETZO), ki poteka med 19. in 27. novembrom, tokrat na temo zmanjševanja odpadkov iz embalaže.

marjetica koper
Foto: Marjetica Koper

ETZO je v Evropi izjemno uspešna akcija, saj izvaja več kot 25.000 komunikacijskih ukrepov v 28 državah ter vzpostavlja mrežo javnih in zasebnih akterjev, ki delujejo na področju preprečevanja odpadkov. ETZO je v letu 2014 prejel nagrado za najboljši okoljski projekt programa LIFE+, v letu 2015 pa je potekal pod pokroviteljstvom evropskega parlamenta, kar še dodatno potrjuje pomen in razsežnost projekta.

Marjetica Koper začenja Evropski teden zmanjševanja odpadkov s številnimi akcijami ozaveščanja, ki jih bo s partnerji uvedla v naslednjih dneh.

Danes, 21. novembra, v sredo in soboto bodo v sodelovanju s trgovskim centrom Planet Tuš organizirali delavnico za otroke, ki bodo s seboj prinesli odpadno embalažo. Naučili se bodo, kako jo uporabiti za izdelavo novoletnih okraskov. Izdelane okraske bodo nato uporabili za okrasitev eko novoletne jelke, ki bo nameščena v trgovskem centru do zaključka praznikov in bo kazala drugačen pogled na odpadke, ki so lahko, preden jih dokončno odvržemo, še vedno uporabni za različne namene.

marjetica koper
Foto: Marjetica Koper

Loči, za čist planet se odloči

V tem tednu se pričenjajo tudi izobraževalni programi v vseh vrtcih in prvih šestih razredih osnovnih šol v Mestni občini Koper in Občini Ankaran. Ti bodo potekali pod sloganom »Loči, za čist planet se odloči«. S programom se bodo dotaknili skoraj 4.000 otrok in bodo skupaj z njimi spoznali pomen odgovornega ravnanja z odpadki, ki se začenja s spremembo potrošniških navad in nadaljuje s spoznavanjem vseh možnosti ponovne uporabe in pravilnega ločevanja odpadkov.

V dejavni del ETZO se v drugi polovici tedna vključuje tudi Umetniška gimnazija Koper, s katero začenjajo ustvarjalni projekt urbane umetnosti, ki bo občane in druge obiskovalce občine opozarjal na odnos človeka do odpadkov in s svojo sporočilnostjo spodbujal razmišljanje o tem, kaj lahko kot posamezniki na področju odpadkov naredimo, da bi prispevali k ohranjanju okolja.

NevarniOdpadkiPomlad15-5941
Foto: Marjetica Koper

Za srednje šole video natečaj na temo pravilnega ravnanja z odpadki

V tem tednu bodo vse koprske srednje šole povabili k projektu izdelave krajših video posnetkov na temo ohranjanja narave v povezavi s pravilnim ravnanjem z odpadki. Šlo bo za video natečaj z nagradnim fondom 1000 evrov (500 evrov za 1. mesto, 300 evrov za 2. mesto in 200 evrov za 3. mesto). Nagrado bodo prejele skupine iz posameznih srednjih šol, ki bodo pripravile najboljše posnetke. O tem, kateri posnetki bodo nagrajeni, se bo odločalo v sodelovanju z javnostjo. Vse prispele posnetke bodo redno objavljali na spletnih kanalih in aktivno promovirali delo dijakov in njihove poglede na to, kako lahko sami prispevamo k ustvarjanju boljšega okolja.

V četrtek, 24. novembra, bo luč sveta ugledalo tudi novo spletno mesto www.marjeticakoper.si, ki bo s prenovljenimi vsebinami družbo še bolj približalo občanom. Več o projektu prenove bodo sporočili ob aktivaciji novega spletnega mesta.

marjetica koper
Foto: Marjetica Koper

Že minuli petek so v Marjetici napovedali, da z današnjim dnem pričenjajo s postavitvijo zbiralnikov za e-odpadke na območju Mestne občine Koper in Občine Ankaran. S podjetjem Zeos bodo postavili 15 uličnih zbiralnikov za odpadno električno in elektronsko opremo. Na območju slovenske Istre (torej še v Izoli in Piranu) bo skupaj 30 takšnih zabojnikov, kar bo bistveno izboljšalo javno infrastrukturo prevzema teh odpadkov v naši regiji. *