DomovNaši krajiMoč knjige danes združuje bralce po svetu, tudi v Kopru

Moč knjige danes združuje bralce po svetu, tudi v Kopru

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Unesco je današnji dan razglasil za svetovni dan knjige in avtorskih pravic. Po Sloveniji ga bodo zaznamovali številni z literaturo in knjigami povezani dogodki ob sklepu Slovenskih dnevov knjig, ki potekajo po več slovenskih mestih. Lento svetovne prestolnice knjige pa bo danes prevzelo glavno mesto Gvineje Conakry.

Unesco je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil leta 1995. Praznujemo ga na dan, ko so se rodili ali umrli nekateri velikani svetovne literature, kot so Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov in William Shakespeare.

Unesco je svetovni dan knjige in avtorskih pravic razglasil leta 1995. Foto: pixabay.com

Danes bo naziv svetovne prestolnice knjige prevzel Conakry, ki bo v svojem programu v ospredje postavil promocijo branja med mladimi in deprivilegiranimi pripadniki družbe ter pismenost.

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je v letošnji poslanici pozvala k slavljenju knjig v duhu želje po širjenju idej in znanja na poti k razumevanju, toleranci in vključujočim, pravičnim družbam. Posebej je opomnila na slepe in slabovidne ter posameznike, ki se soočajo s težavami pri učenju ali imajo druge telesne hibe, ki jim otežujejo branje.

Vseslovenski festival knjige

V več mestih po Sloveniji se knjigi poklonijo že v tednu pred 23. aprilom na Slovenskih dnevih knjige, ki jih v navezi z lokalnimi organizatorji pripravlja Društvo slovenskih pisateljev. Povečini se vseslovenski festival knjige sklepa danes. V znamenju pisane besede je bila tudi petkova Noč knjige.

Dneve knjige smo obeležili tudi v Kopru

Slovenske dneve knjige smo obeležili tudi v Kopru. V ta namen je Knjigarna Libris pripravila cikel različnih dogodkov, ki so se odvijali na Prešernovem trgu in Osnovni šoli Koper.

Dež ni pregnal Dnevov knjige