DomovNaši krajiMotivi in podobe obalnih mest na slikarskem platnu

Motivi in podobe obalnih mest na slikarskem platnu

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

V atriju Pretorske palače se do 11. februarja s svojimi barvitimi slikarskimi deli predstavlja ljubiteljski slikar, glasbenik, popotnik, motorist in pedagog Taljub Lapanje iz Pirana. Razstavljena dela prikazujejo specifične in večplastne ulične upodobitve, polne intenzivnih barvnih prepletov.

 Odprtje razstave je pospremil glasbeni nastop likovnika, ki je s kitaristom Daretom Ravnikarjem in pevcem Sebastjanom Hrvatinom predstavil tri avtorske skladbe – Fantje iz garsonjer, Domov in Gospod Novak. Te so zgodbam na platnih, ki jih je z zapisi impresij opremila Eva Kosovel, dale poseben pečat. Razstava del v glavni mestni palači je sicer del nagrade, ki jo je avtor Taljub Lapanje prejel za osvojeno 1. mesto na VIII. ekstempore v maju 2018.

Taljub Lapanje, sicer profesor razrednega pouka, se je s slikarstvom začel ukvarjati pred približno dvajsetimi leti, zadnje tri leta pa sodeluje v Društvu likovnih ustvarjalcev Vrtnica iz Portoroža. Javnosti je bolj poznan kot kitarist, ki je zaradi glasbenih nastopov prekrižaril dobršen del Evrope. Nanj so poseben vtis naredila velika mesta kot so München, Frankfurt, Helsinki in Stockholm, ki jih v svojih delih pogosto upodablja kot motive in antipod njemu tako ljubih domačih koprskih ulic, na katerih je preživel brezskrbno in razigrano otroštvo.

Leta 2018 je na VIII. ekstempore v starem mestnem jedru Kopra za svojo upodobitev Čevljarske ulice prejel prvo nagrado in istega leta tudi Veliko odkupno nagrado na LIII. mednarodnem slikarskem ekstempore v Piranu. Leto kasneje je na IX. ekstempore v starem mestnem jedru Kopra prejel še pohvalo za likovni dosežek. Svoja dela večkrat razstavlja, najpogosteje v Cafe Galeriji v Piranu.

Foto: Zdenko Bombek