DomovNaši krajiNa obisku v Kopru dijaki iz Buzeta

Na obisku v Kopru dijaki iz Buzeta

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Na Srednji tehniški šoli so v tem tednu gostili dijake iz Buzeta. V okviru projekta Erasmus + so se izobraževali na področju mehatronike. Poleg tega pa bo v naslednjih mesecih kar 40 dijakov Srednje tehniške šole odšlo na prakso v tujino.

“S profesorji sta bili pri nas na praksi za že 1. in 2.skupina, in sicer decembra 2017 in januarja 2018, sledili bosta še 2 skupini, decembra 2018 ter januarja 2019.  Dijaki so se udeležili tudi strokovnih ekskurzij in si ogledali podjetja Hidria TC Tehnološki center d.o.o., PS d.o.o. Logatec ter TipTeh Ljubljana,” nam je zaupala profesorica Srednje tehniške šole Koper Simona Paulič ter dodala, da bodo v naslednjih mesecih v tujino odpotovali tudi njihovi dijaki: “V tujini bo prakso opravljalo 40 dijakov različnih usmeritev. Deset dijakov smeri tehnik računalništva je na Malto za 3 tedne odšlo že konec oktobra 2017 in so prakso opravljali v malteških računalniških podjetjih, nova skupina iste usmeritve jim bo sledila oktobra letos. V projekt je vključen tudi program frizer, dijaki  bodo dve leti zapored  po 3 tedne – aprila 2018 in aprila 2019 prakso opravljali v Veliki Britaniji, v novem in modernem training centru.” 

Simona Paulič nam je zaupala, da bo kar 40 dijakov opravljalo prakso v tujini. Foto: arhiv ekoper.si 

Namen projekta je, da dijaki utrdijo in izboljšajo praktično znanje, pridobijo dodatno praktično znanje tudi izven svojega strokovnega področja, utrdijo in izboljšajo znanje angleščine ter IKT-znanje, da se spoznajo z zgodovino in kulturo  ciljne države in z možnostjo zaposlitve v tujini ter da dobijo vpogled v podjetništvo. 

“Ko so novembra 2017 dijaki opravljali prakso na Malti, smo bili nanje zelo ponosni. Patrick Kvrgić je recimo z mentorjevo pomočjo sam postavil spletno stran za njihovo podjetje, prav tako so se dijaki zelo dobro razumeli s podjetji, kjer so delali, eno podjetje je celo organiziralo prijateljsko nogometno tekmo med zaposlenimi in dijaki,” je za ekoper povedala Simona Paulič.

Dijak Srednje tehniške šole Koper Patrick Kvrgič. Foto: ekoper.si

“Projekti na katerih smo sodelovali v tujini so nam zelo naklonjeni, saj tako pridobimo znanja, ki jih drugače morda ne bi imeli možnost pridobiti. Zelo sem vesel, da sem lahko pomagal pri nastanku spletne strani za podjetje v katerem sem opravljal prakso, saj je nikoli prej nisem poskušal vzpostaviti. Poleg tega se veliko naučimo tudi o samem podjetništvu in spoznavamo različne kulture in navade,” je povedal dijak Patrick Kvrgić. 

Prav tako so tudi na Srednji tehniški šoli za gostujoče dijake iz Buzeta pripravili zanimiv program v okviru katerega so jim kot že prej omenjeno omogočili obisk slovenskih podjetij, Hidria TC Tehnološki center d.o.o., PS d.o.o. Logatec in TipTeh Ljubljana. Poleg tega dijaki obiskujejo tukaj pouk in izvajajo praktična dela.

“Tu gostujemo že dve leti zapored in vsakič znova je to za nas zanimiva izkušnja, saj si lahko med sabo izmenjamo znanje, se veliko novega naučimo in kar se tiče znanja napredujemo,” nam je zaupal Toni Bermanec, dijak gostujoče srednje šole iz Buzeta.