DomovNaši krajiNa pohod po poti Vincenca Kocjančiča – Marka od Bertokov do Loparja

Na pohod po poti Vincenca Kocjančiča – Marka od Bertokov do Loparja

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

V nedeljo, 15. oktobra, krajevna organizacija Zveze borcev za vrednote NOB Bertoki organizira že tradicionalni pohod po poti Vincenca Kocjančiča – Marka, od Bertokov do Loparja.

Ob 9.30 se boste vsi pohodniki zbrali pred Zadružnim domom v Bertokih in ob 10. uri krenili na pot. Daljši postanek s kosilom vas bo čakal v vasi Potok od koder boste pot nadaljevali do »kažeti pod Kavaliči, kjer je bilo 6. oktobra 1944 prvo zasedanje NOO za Okraj Lopar.

V Kavaličih si boste med drugim ogledali tudi vinsko klet Kavalič in nato pot nadaljevali vse do Loparja, kjer bo ob 15. uri potekala tudi spominska svečanost ob 73. obletnici ustanovitve Mornariškega odreda Koper.

Pohodnike bodo spremljala terenska vozila »Offroad cluba 4×4 forever«. Vsem pohodnikom pa bo ob koncu svečanosti zagotovljen tudi prevoz z avtomobili ali avtobusom do Bertokov.

Vsi, ki si želite na pohod, se morate predhodno prijaviti na telefonsko številko 041 639 914 ali na email naslov gbertok@hotmail.com.

Foto: PD Pohodnik

Kdo je bil Vincenc Kocjančič – Marko

Vincenc Kocjančič, s partizanskim imenom Marko je bil med najzaslužnejšimi antifašisti in organizatorji odpora v slovenski Istri. Že od leta 1930 je deloval z vidnimi antifašisti in komunisti slovenske Istre, ki so postavili temelje za delovanje v tedanjih razmerah.

V letu 1942 so bile velike aktivnosti za razširitev osvobodilne fronte. Pri novonastalem Okrožnem komiteju Komunistične partije Slovenije 11.4.1943 v zaselku Bertoši pri Rižani je bil Vincenc Kocjančič Marko zadolžen za obveščevalno službo. 

Na njegovo pobudo so 10. septembra 1943 ustanovili čežaranski bataljon, prvo partizansko enoto na tem območju iz domačih borcev. Takoj za tem pa že 1. istrsko brigado. Omeniti je treba usklajeno akcijo hrvaških (II.istrska brigada) in domačih partizanov za osvoboditev političnih zapornikov iz koprskih zaporov 27. septembra 1943. V tej akciji je bil Vincenc Kocjančič Marko v prvih vrstah. V spremstvu Nazarija Bordona iz Čežarjev in še enega borca je Vincenc zaukazal vratarju naj mu izroči ključe zaporov. Izročil mu jih je šele na tretji poziv. Vrata zloglasnih zaporov so se tako odprla. Politični preganjanci so bili osvobojeni, ogromen plen pa so odpeljali v Lopar in druga partizanska skladišča.

Devetnajstega decembra 1944 je padel v spopadu s fašisti v hiši svoje sestre Cilke v Šentomi (Šantomi) Obkoljen od večje skupine fašistov se je ustrelil.

Več o njegovem življenju in delovanju pa si lahko preberete TUKAJ!