DomovNaši krajiNakup v Glemu bo obogatil koprsko občino

Nakup v Glemu bo obogatil koprsko občino

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Nakup obnovljene trdnjave v Glemu, ki bo namenjena prireditveno-turistični dejavnosti v koprskem zaledju, je komentirala tudi direktorica občinske uprave Mestne občine Koper Sabina Mozetič.

Spomnimo, da je Mestna občina Koper v ponedeljek, 6. februarja, na dražbi kupila objekt v Glemu. Za nakup se je odločila zaradi zelo ugodne izklicne cene, ki je znašala 400.000 evrov. Po oceni sodnega izvedenca je bila vrednost nepremičnine 786.000 evrov. Končna cena objekta je znašala 550.000 evrov. Po mnenju Mestne občine Koper je bila to dobra priložnost za nakup objekta, s katerim bo koprsko zaledje bogatejše za turistični in prireditveni prostor.

Mestna občina Koper bo v vasi Glem še dodatno vlagala v infrastrukturo. Foto: ekoper. si

Na Mestni občini Koper so pozorno spremljali dogajanje na nepremičninskem trgu

Direktorica občinske uprave Mestne občine Koper Sabina Mozetič je spomnila, da si Mestna občina Koper že dolga leta prizadeva za nakup gradu Socerb. Za izvajanje različnih promocijskih, turističnih, kulturnih in zgodovinskih dejavnosti imajo v lasti podobne objekte tudi druge slovenske občine.  

»Glede na to, da zadeva z gradom Socerb, o katerem se dogovarjamo z Ministrstvom za kulturo, še zdaleč ni rešena in niti približno ne vemo, v kolikšnem času bi lahko občina postala lastnica tega objekta, smo na Mestni občini Koper že dlje spremljali usodo stolpa v vasici Glem«, je povedala Sabina Mozetič.

Na koprski občini so redno spremljali gibanje cen objekta v Glemu. Prvotna cena je znašala 2,5 milijona evrov, na dražbi pa so zanj odšteli 550.000 evrov.

Sabina Mozetič, direktorica občinske uprave MOK: “Na Mestni občini Koper smo že nekaj časa spremljali usodo objekta v vasici Glem.” Foto: ekoper.si

»Ocenjujemo, da bo denar, ki ga bo občina plačala za nakup tega objekta, dobro naložen. S tem nakupom bo bogatejša celotna občina,« pravi Sabina Mozetič. 

Vizija razvoja podeželja: Izkoriščanje naravnih danosti

Direktorica občinske uprave Mestne občine Koper je prepričana, da bo koprska občina kot lastnica objekta v Glemu lažje spodbujala razvoj vinogradništva in oljkarstva tako v sami vasi kot tudi v sosednjih zaselkih in širše. Kot pravi, gre za “trend v Evropi, ki bi ga lahko na bistveno boljši in lepši način prikazali domačinom in vedno večjemu številu obiskovalcev koprske občine”.

Izpostavila je tudi turistično ponudbo, po kateri povprašujejo turisti s potniških ladij. Ti so namreč izredno navdušeni nad koprskim podeželjem in jih zelo zanimajo izleti, ki vključujejo ogled starih vasi zaledja in tamkajšnjo gastronomsko ponudbo.

Glemski grad: Pospeševanje razvoja turizma v koprskem zaledju

»Stolp v Glemu, ki je prenovljen in ga lahko zelo hitro spravimo ponovno v življenje, bi lahko gostil različne prireditve, prikaz starih šavrinskih običajev, vključili bi lahko tudi gostinsko ponudbo in k sodelovanju povabili katerega od priznanih slovenskih gostincev. Še cela vrsta dogodkov je, ki bi jih lahko tukaj organizirali,« je prepričana direktorica občinske uprave Sabina Mozetič. Zdi se ji pomembno tudi, da takšen objekt predstavlja vse posebnosti in lepote koprskega zaledja.

Koprska občina bo z nakupom objekta veliko pridobila

Na koncu je omenila še dodatna vlaganja Mestne občine Koper v infrastrukturo vasi Glem: »Mestna občina Koper bo uredila dostopnejšo cesto do vasi, prav tako bo uredila tudi parkirišče in obračališče za osebna vozila in avtobuse. Nove pridobitve bodo seveda lahko uporabljali vsi prebivalci vasi in ne bodo sodile samo pod okrilje tega objekta.«

Prepričana je, da je koprska občina s tem nakupom naredila pomembno in dobro potezo, ki bo v zelo kratkem času prinesla tudi pozitivne učinke. »Ocenjujemo, da bo denar, ki ga bo občina plačala za nakup tega objekta, dobro naložen. S tem nakupom bo celotna občina samo bogatejša je zaključila. *

GLEM: Vasica, polna zgodovine in potencialov