Nov reševalni motor za obalne reševalce

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj so v Kopru v okviru akcije T-2 ljubi življenje reševalcem Prehospitalne enote Obala predali reševalno motorno kolo. Ključe novega vozila, ki bo še izboljšalo učinkovitost koprske reševalne enote, je prevzela strokovna direktorica Zdravstvenega doma Koper Ljubica Kolander Bizjak, slovesnosti ob uradni predaji se je udeležil tudi prvi mož koprske občine Aleš Bržan.

Potem ko so v okviru omenjene akcije nova reševalna motorja v preteklih dveh letih že prejeli mariborski in ljubljanski reševalci ter z njima do začetka letošnje motoristične sezone skupaj prevozili več kot 6.700 kilometrov, opravili skoraj 400 intervencij in rešili marsikatero življenje, so novo vozilo včeraj prejeli še v Prehospitalni enoti Obala. Ta namreč pri svojem delu, še zlasti v poletnih mesecih, potrebuje sodoben in zmogljiv reševalni motor, s katerim lahko pokriva širše področje slovenske Istre in tako bistveno pripomore k uspešnosti reševanj življenj in nudenja prve pomoči.

Tudi tokrat so sredstva za nakup reševalnega motorja zbirali v okviru dobrodelne akcije T-2 ljubi življenje, v kateri so sodelovali zaposleni, uporabniki in poslovni partnerji podjetja. »Reševalci motoristi so izjemno pomemben del naše zdravstvene oskrbe, ki vsak dan bijejo bitko s časom in tvegajo svoje življenje, da bi rešili življenja drugih. So tudi tisti, ki so zaradi svoje hitrosti in okretnosti lahko prvi na kraju nesreče in tako izboljšujejo možnost za preživetje ter zmanjšujejo možnost za hude trajnostne posledice poškodovancev. Zaradi njih se je možnost preživetja povečala za kar 50 odstotkov,« je ob tem povedal predsednik poslovodstva pri podjetju T-2 mag. Jure Valjavec.

Nov motor bodo uporabljali motoristi reševalci Prehospitalne enote Obala, ki sodi pod okrilje koprskega zdravstvenega doma, vendar pokriva celotno območje slovenske Istre. Kot je ob tem spomnila strokovna direktorica Zdravstvenega doma Koper Ljubica Kolander Bizjak, so motoristi reševalci predvsem v času poletnih gneč na cestah najbolj uspešna oblika nujne medicinske pomoči, saj na kraj nesreče pridejo prvi in prvi tudi pomagajo.

Družbi se je zahvalil tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan, ki verjame, da bo dodatno vozilo pripomoglo k skrajševanju časa nujne zdravstvene oskrbe posameznikov in družbe kot celote. Ob tem je poudaril pomen vseh aktivnosti za ohranitev zdravja in med drugim spomnil, da se je koprska občina v zadnjih letih pridružila skupnosti zdravih mest.