DomovNaši krajiNova patruljna čolna za slovensko policijo

Nova patruljna čolna za slovensko policijo

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Včeraj je v Kopru na Ukmarjevem trgu potekala slovesnost ob splovitvi dveh novih policijskih patruljnih čolnov. Policijska čolna je prejela in bo z njima upravljala Postaja pomorske policije Koper.

Slovesnosti se je udeležil tudi podžupan Mestne občine Koper Peter Bolčič, ki je novo pridobitev toplo pozdravil.

Patruljna čolna
Podžupan Peter Bolčič (tretji z desne). Foto: ekoper.si

Varovanje državne meje na morju, kontrola nad prehajanjem čez državno mejo na pomorskih mejnih prehodih, nadzor nad varnostjo pomorske plovbe, pomorska ekologija, reševanje ljudi in premoženja na morju in podobno so pomemben del nalog pomorske policije, zato ji bosta čolna prišla še kako prav.

Nova patruljna čolna sta bila nujno potrebna za nemoteno opravljanje dela, saj so čolni, ki jih je policija uporabljala do sedaj, že močno dotrajani. Nova čolna sta popolnoma prilagojena delu, ki ga policisti opravljajo na morju.

Patruljna čolna
Direktor policijske uprave Koper, Danimir Rebec. Foto: ekoper.si

“Čolna sta serijske izdelave in opremljena z najsodobnejšo opremo za policijsko delo na morju. To nista čolna, delana po naročilu, ampak čolna, ki morata služiti točno določenemu namenu. Prve izkušnje, ki jih imajo policisti po začetnem usposabljanju, so zelo pozitivne tako glede plovnih lastnosti čolnov kot tudi glede opreme,” je v svojem govoru povedal direktor policijske uprave Koper, Danimir Rebec.

Patruljna čolna
Nova patruljna čolna. Foto: ekoper.si

Profesionalna delovna čolna sta torej narejena za delo v težkih razmerah in omogočata varno ter hitro plovbo tudi ob nemirnem morju. Možnost upravljanja vsakega čolna z maloštevilno posadko ter njihova opremljenost in funkcionalnost bodo pripomogli k še bolj učinkovitemu izvajanju nalog pomorske policije.

Patruljna čolna
Namestnica generalnega direktorja policije, Tatjana Bobnar. Foto: ekoper.si

“Prepričana sem, da bo dobro opravljeno delo slovenskih policistov pripomoglo k še boljšemu in operativnemu sodelovanju tudi s kolegi policisti iz Republike Hrvaške in Italije. Kriminaliteta ne pozna državnih meja in ta dva čolna bosta zagotovo pripomogla tudi k varnosti sosednjih držav,” je poudarila namestnica generalnega direktorja policije, Tatjana Bobnar.

Patruljna čolna
Ministrica za notranje zadeve, mag. Vesna Györkös Žnidar, je ob koncu prireditve čolna krstila. Foto: ekoper.si

Ob koncu prireditve je čolna krstila ministrica za notranje zadeve, mag. Vesna Györkös Žnidar.