DomovNaši krajiNovi šolski in vrtčevski prostori za italijansko narodno skupnost

Novi šolski in vrtčevski prostori za italijansko narodno skupnost

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Učenci od prvega do petega razreda Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio ter otroci vrtca Delfino Blu (kar 2 oddelka) bodo že v naslednjem letu dobili nove prostore, in sicer v opuščenem objektu nekdanje srednje tehniške oz. kovinarske šole. Mestna občina Koper je že podala vlogo za pridobitev gradbenega dovoljenja, v kratkem naj bi bil objavljen tudi razpis za izbiro izvajalca.

Naložba, ki se bo sklenila do začetka novega šolskega leta, predvideva ureditev dveh igralnic, garderobe, pripadajočih sanitarij in zunanjih teras, vse za potrebe vrtca, ter ureditev petih učilnic, garderobe, osrednjega prostora, jedilnice, razdelilne kuhinje, knjižnice in kabinetov za potrebe osnovne šole. V okviru investicije bo urejen tudi dostop za osebe z gibalnimi težavami, saj bodo v nove prostore umestili še dvigalo. Predlog ureditve prostorov v idejni zasnovi je oblikovan v dogovoru z Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport.

Poskrbljeno bo tudi za zelene površine, saj se bo obstoječa zelenica pred vhodom ohranila, za objektom pa se bo se uredil atrij, ki ga bodo opremili z zelenjem. Glede na to, da je del nekdanje kovinarske šole tudi stara gotska stavba, spomeniško zaščitena palača Sabini-Grisoni, ki je del bogate kulturne dediščine Kopra, se bo podoba stavbe ohranila, kar pomeni, da obstoječi profilirani venci, horizontalno okrasje gotske fasade, kamniti grbi in erte okoli okenskih in vratnih odprtin ostajajo.

Sicer pa na območju nekdanje kovinarske šole podjetje Avgusta d. o. o. že izvaja predhodne arheološke raziskave, ki naj bi bile zaključene prihodnji teden.

Naj spomnimo, da so predstavniki Mestne občine Koper, Ministrstva za izobraževanje znanost in šport, Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti, Samoupravne skupnosti italijanske narodnosti Koper, Gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper, Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio Koper in vrtca Delfino Blu Koper že v septembru lani podpisali pismo o nameri za zagotovitev prostorskih zmogljivosti in financiranja investicije za potrebe vrtca in šol italijanske narodne skupnosti, in sicer vrtca Delfino Blu, Osnovne šole Pier Paolo Vergerio il Vecchio in Gimnazije Gian Rinaldo Carli Koper.

Kot nam je zaupala Manca Omahen iz podjetja Avgusta d.o.o. iz Idrije, so izkopavanja pripeljala do različnih najdb – v večji meri novejše dobe, nekaj pa je tudi takih, ki segajo v rimsko obdobje.

“Koper je mesto bogate kulturne dediščine in zato so Arheološka izkopavanja na takih območjih pomembna,” je izpostavila pomen izkopavanj in dodala, da so prav na območju stare kovinarske šole odkrili več zidov, ki naj bi po prvih ugotovitvah spadali v obdobje novega veka (od 15. stoletja naprej). “Poleg tega pa smo naleteli tudi na plast, ki vsebuje rimske najdbe, med katerimi je največ odlomkov lončevine” je še povedala Omahnova.

“Koper je mesto bogate kulturne dediščine in zato so Arheološka izkopavanja na takih območjih, kot je nekdanja kovinarska šola pomembna,” so besede arheologinje Mance Omahen.

Naložbo bo v večji meri financiralo ministrstvo za šolstvo (1,4 milijona evrov), medtem ko bo Mestna občina Koper prispevala 108 tisoč evrov, kar je vrednost komunalno opremljenega zemljišča.