DomovNaši krajiOb svetovnem dnevu filozofije o umetni inteligenci

Ob svetovnem dnevu filozofije o umetni inteligenci

Naši krajiNovice Preglej vse novice
Deli vsebino

Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem v sodelovanju s Slovensko nacionalno komisijo za Unesco, Pedagoškim inštitutom, Slovenskim filozofskim društvom, Društvom za razvoj humanistike  in Mednarodnim raziskovalnim centrom za umetno inteligenco pri Inštitutu Jožef Stefan, 19. novembra, ob 11. uri organizira spletno okroglo mizo na temo Umetna inteligenca: življenje v času robotov in transhumanizma.

Na dogodku, ki ga bo moderiral predsednik Slovenskega filozofskega društva dr. Tomaž Grušovnik (predavatelj na Pedagoški fakulteti Univerze na Primorskem), bodo sodelovali gostje dr. Cene Bavec (zaslužni profesor Univerze na Primorskem, doktor informacijsko upravljavskih znanosti), dr. Janez Bregant (predavatelj na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru), dr. Marko Grobelnik (raziskovalec umetne inteligence na Institutu Jožef Stefan), dr. Olga Markič (filozofinja in predavateljica na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani) in dr. Luka Omladič (filozof in okoljski analitik) ter gimnazijski dijaki.

V informacijski dobi si ne znamo več predstavljati življenja brez elektronske pošte, satelitske navigacije in brskanja po spletu. Filozofija kot tista disciplina, ki ima za svojo nalogo refleksije sodobnih pojavov v njihovih spoznavnih, moralnih in bivanjskih razsežnostih, tako ne more mimo razmisleka o umetni inteligenci in njenem vplivu na naša življenja. Tako letošnji Unescov dan filozofije 2020 v Sloveniji posvečajo temam, povezanim z umetno inteligenco v širšem pomenu te besedne zveze, ki med drugim zajemajo razlike in podobnosti med človeškim mišljenjem in umetno inteligenco.

Osrednja prireditev ob letošnjem svetovnem dnevu filozofije bo zaradi zdravstvenih razmer, povezanih s širjenjem virusa, potekala na spletu. Dogodek boste lahko v živo spremljali na spletni strani dneva filozofije danfilozofije.net in na Facebook profilih Slovenskega filozofskega društva, Društva za razvoj humanistike – Zofijinih ljubimcev in Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem.

Foto: Thinkstock