DomovNaši krajiObčinski svet za gradnjo Centra vodnih športov v Žusterni

Občinski svet za gradnjo Centra vodnih športov v Žusterni

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Koprski občinski svetniki so na včerajšnji seji soglasno potrdili investicijski program, s tem pa prižgali zeleno luč za gradnjo Centra vodnih športov v Žusterni, katere vrednost znaša nekaj manj kot 850 tisoč evrov vključno z davkom.

Če gre vse po načrtih se bo tretja faza urejanja v Žusterni začela že v kratkem. Občina bo izvajalca del iskala v okviru postopka javnega naročila – gradnja naj bi se začela predvidoma novembra, naložba pa bi bila namenu predana aprila prihodnje leto.

Naj spomnimo, da je koprska občina k temeljiti obnovi servisnega objekta v Žusterni pristopila že v lanskem letu, ko je opravila 420 tisoč evrov težko naložbo, ki je predvidevala celovito sanacijo objekta. Tako je poleg sanacije strehe in sanacije dotrajane fasade, uredila še hidroizolacijo, zamenjala vsa okna ter prenovila in uredila notranje prostore, med drugim garderobe za plavalce in vaterpoliste ter garderobe za zunanje uporabnike bazena. V okviru del pa je občina obnovila tudi elektroinštalacije, prezračevanje in ogrevanje ter zamenjala vso opremo, ki jo je načel zob časa, za kar je namenila še dobrih 80 tisoč evrov.

Sicer pa obnova spremljajočih objektov v Žusterni oz. izgradnja Centra vodnih športov predvideva sklepno fazo urejanja območja ob bazenu v Žusterni. Občina je konec leta 2016  najprej zaključila s celovito prenovo servisnega objekta, druga faza, ki je v teku, pa predvideva dozidavo le-tega ter ureditev garderobnih in sanitarnih prostorov za uporabnike kajak-kanu kluba, kot tudi ureditev ločenih prostorov za javne sanitarije.

Tretja faza torej predvideva odstranitev obstoječih in postavitev novih zabojnikov ter celovito ureditev okolice.

V okviru sanacije servisnega objekta v Žusterni je občina sanirala streho, dotrajano fasado, uredila še hidroizolacijo, zamenjala vsa okna ter prenovila in uredila notranje prostore, med drugim garderobe za plavalce in vaterpoliste ter garderobe za zunanje uporabnike bazena. Foto: Vojko Rotar

Koprski svetniki so med drugim tudi soglasno potrdili sklep, s katerim so omogočili  začetek postopka sprejema prostorskega akta, ki določa pogoje ureditve “Centralnega parka Koper”, in sicer na območju med Ferrarsko ulico in nakupovalnim središčem Supernova.

Spremembi, kot so pojasnili včeraj, botruje želja, da območje, ki je trenutno namenjeno centralnim dejavnostim, uvrstijo med zelene površine, je pa projekt že uvrščen tako v Regionalni razvojni program kot tudi v Trajnostno urbano strategijo Mestne občine Koper.

Iz gradiva, priloženega na seji, je razvidno, da gre za skupno sedem parcel oz. delov parcel na območju v neposredni bližini mestnega jedra. Mojco Hilj Trivič (SDS) je pri tem zanimalo, kakšni bodo nadaljnji postopki glede na to, da gre za zemljišča v zasebni lasti, ter ali drži, da gre pri načrtovanem centralnem parku za območje t.i. Toncityja. To območje je sicer v lasti poslovneža Milana Mandarića. Bangijev je pojasnil, da se bodo aktivnosti, kot je pridobivanje zemljišč, izvajale po sprejemu občinskega podrobnega prostorskega načrta.

Namembnosti rabe prostora bo namreč najprej potrebno vključiti v prostorski načrt, nakar sledi projektiranje in šele nato sledi pridobivanje zemljišč.