DomovNaši krajiOdličen uvod slovenskih jadralcev v predolimpijsko sezono

Odličen uvod slovenskih jadralcev v predolimpijsko sezono

Naši krajiŠport Preglej vse novice
Deli vsebino

Jadralna sezona se je Koprskem zalivu začela z evropskim pokalom razredov laser, na katerem je konec tedna nastopilo 212 jadralcev iz 15 držav. Slovenski tekmovalci so z bogatim izplenom na prvi etapi pokazali, da vedo, kaj hočejo od predolimpijske sezone.

Tridnevni evropski pokal razredov laser se je v Kopru končal tako, kot so si gostitelji najbolj želeli – s šestimi uvrstitvami slovenskih predstavnikov na zmagovalni oder. Boljše rezultatske bere na uvodni etapi Slovenci ne pomnijo, se pa obenem sprašujejo, kako nadaljevati uspešen trend do konca leta.

Najbolj jasne ideje imata Lin in Kim Pletikos, ki bosta celotno sezono podredili avgustovskim kvalifikacijam za Tokijo 2020. “Po močnejšem vetru mi primanjkuje še nekaj treninga, sicer pa sem s pripravljenostjo zadovoljna. Prihodnji teden odpotujem na Palmo de Majorko, kjer me čaka prva regata v članski konkurenci. Kako se bo iztekel dvoboj s Kim težko rečem, saj sva zelo izenačeni. Morda je ona malenkost v prednosti, ker ima več izkušenj,” je sestrsko rivalstvo ocenila Lin Pletikos, ki je bila v Kopru druga v ženski olimpijski disciplini laser radial in v konkurenci do 21 let. Zmagala je Hrvatica Karmen Perković, medtem ko je bila Kim Pletikos skupno tretja.

Kim Pletikos

Matej Valič se po končanju študija medicine jadranju posveča le še rekreativno. Ker mu služba ne dopušča intenzivnih treningov, se za olimpijsko normo na Japonskem ne bo boril, čeprav je na domačem igrišču dokazal, da še ni za odpis. “Po lepem vetru z juga sem dve regati zmagal in bil enkrat peti. Z uvrstitvama sem zadovoljen, saj sta dobra popotnica za nadaljnje regate, vendar resnejših ambicij v olimpijskih vodah nimam več,” je tretje mesto v disciplini laser standard komentiral član koprskega Jadra.

Matej Valič

Žan Luka Zelko je moral po dobrem začetku v nedeljskem zadnjem plovu odstopiti zaradi dveh dosojenih kazni, kar ga je potisnilo z drugega na skupno peto mesto. Zmago in drugo mesto sta na Hrvaško odnesla Mario Novak in Marko Smolić.

V najbolj množični floti se je s skupnim petim mestom in tretjim v kategoriji do 16 let izkazal tudi Daniel Cante, za katerega je to šele prva sezona v enosedu laser 4.7. Uspeh slovenskega tabora sta dopolnila še mladinca Nicolo Kravanja s tretjim mestom v kategoriji do 21 let razreda laser standard in Peter Milivojevič, ki je bil prav tako tretji v razvrstitvi radialov do 19 let.

 V Kopru bodo jadra ponovno šelestela prihodnji vikend, ko bo na sporedu mednarodna regata optimistov in laserjev 4.7 Koper Europa Cup.