DomovNoviceOktober prinaša vse dobro

Oktober prinaša vse dobro

Naši kraji Preglej vse novice
Deli vsebino

Oktober bo dober, so se strinjali kulinarični navdušenci. Slovenska Istra bo ta mesec ponudila še posebej bogato bero dogodkov za sladokusce, Filmofile bo navdušil Festival evropskega in mediteranskega filma, Koper bo prizorišče številnih koncertov, Izola pa bo ta mesec gostila Istrski kolesarski maraton.

 Kulinarično: od carpaccia do bobičev

5. oktobra bo Koper premierno gostil kulinarični dogodek Carpaccio story. Ljubitelji vrhunske kulinarike bodo na svoj račun prišli v Taverni, kjer bodo izvrstne carpaccie pripravljali Tomaž Kavčič (Gostilna pri Lojzetu Dvorec Zemono), Fabricio Vežnaver (Pergola), Tadej Gašparin (Pikol Restaurant), Svetozar Raspopovič (As Aperitivo) in Tomaž Bevčič (Rizibizi). Dan kasneje bo v Taverni potekal Oktobeer fest, kjer se bodo na enem mestu predstavile slovenske butične pivovarne, poskrbljeno pa bo tudi za zabavo z AC/DC cover bandom. 6. oktobra bodo Šmarje prizorišče priljubljene Štmarske šagre. 13. oktobra se bodo dogajale kar tri kulinarične prireditve. V Padni bo potekala Bobičijada, tekmovanje v kuhanju priljubljene istrske mineštre – bobičev.

20. in 21. oktobra bodo v šotoru ob koprskem stadionu Bonifika potekali tradicionalni Dnevi kmetijstva slovenske Istre. Letošnja zelena nit dogodka bodo zelišča.

Samoupravna skupnost italijanske narodnosti Piran v portoroškem Monfortu pripravlja FONS – festa d’ottobre dei nostri sapori/oktobrski praznik naših okusov. Na prireditvi bodo sodelovali številni pridelovalci domačih specialitet z bogato ponudbo piva, vina, sladic in drugih dobrot. Koper pa bo znova gostil kulinarično tržnico Odprta kuhna. 20. in 21. oktobra bodo v šotoru ob koprskem stadionu Bonifika potekali tradicionalni Dnevi kmetijstva slovenske Istre. Letošnja zelena nit dogodka bodo zelišča. Kofetarice in kofetarje bo 28. oktobra navdušil Festival kave v koprski Taverni. Med 20. oktobrom in 4. novembrom bodo v Izoli potekali Dnevi domačih školjk. Specialitete, pripravljene iz mušol, pedočev, dondol in ostrig, bo pripravljalo 17 izolskih gostincev.

Izola bo ta konec tedna, 6. in 7. oktobra, gostila Istrski kolesarski maraton. Nedeljski vrhunec bo spremljalo pestro dvodnevno dogajanje za vse kolesarske okuse, na svoj račun pa bodo prišle tudi družine in najmlajši.

Filmsko, zabavno in kreativno

Portorož in Piran bosta med 3. in 6. oktobrom gostila 9. FEMF – Festival evropskega in mediteranskega filma. Vrhunce sedme umetnosti, ki so pred tem gostovali na največjih in najpomembnejših filmskih festivalih po svetu, si bo moč ogledati v Avditoriju Portorož, Mediadomu Pyrhani in Gledališču Tartini.

Koper bo tudi oktobra prizorišče večjih koncertov – 12. oktobra bo v šotoru na parkirišču ob stadionu Bonifika koncert Riblja Čorba & San Di Ego, 13. oktobra bodo nastopili Neda Ukraden & Vlado Kalember, 26. oktobra pa v Koper znova prihaja Siddharta. Med 17. in 19. oktobrom bo v Portorožu potekal 24. Zlati boben, mednarodni festival kreativnosti, ki vsako leto v Slovenijo privabi udeležence iz številnih držav. V izolskem kulturnem domu pa bo 20. oktobra dobrodelna gledališka plesna predstava Življenje je vrednota za pomoč mladim, ki so preživeli raka.

V Padni bo potekala Bobičijada, tekmovanje v kuhanju priljubljene istrske mineštre – bobičev.

Kolesarjenje, tek in drugi športno obarvani dogodki

Izola bo ta konec tedna, 6. in 7. oktobra, gostila Istrski kolesarski maraton. Nedeljski vrhunec bo spremljalo pestro dvodnevno dogajanje za vse kolesarske okuse, na svoj račun pa bodo prišle tudi družine in najmlajši.

V Ankaranu bo 19. oktobra potekala tradicionalna prireditev Veter v laseh, na kateri se bodo s kvizi, športnimi poligoni in ustvarjalnimi delavnicami predstavili društva, klubi in druge lokalne prostovoljne organizacije.

V sklopu Športnega vikenda bodo v Portorožu od 12. do 14. oktobra potekali Biznis run, 2. Nočni tek in 10. Bike festival Portorož. V Kopru bodo 19. in 20. oktobra v ospredju dogajanja legendarni Tomosovi motorji. 19. oktobra bo v protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega projekcija novega filma o Tomosu, 20. oktobra v Taverni pa dogodek S Tomosom okrog Kopra.

Še ves mesec se bodo v Izoli predstavljala športna društva in v svoje vrste vabila nove člane. V sklopu prireditve Športajte z nami bo več kot 500 ur programov na 21 športnih objektih brezplačno ponudilo 24 izolskih športnih društev s Športno zvezo Izolo in CKŠP na čelu.

V Ankaranu bo 19. oktobra potekala tradicionalna prireditev Veter v laseh, na kateri se bodo s kvizi, športnimi poligoni in ustvarjalnimi delavnicami predstavili društva, klubi in druge lokalne prostovoljne organizacije.