DomovNaši krajiPestro dogajanje ob slovenskem kulturnem prazniku

Pestro dogajanje ob slovenskem kulturnem prazniku

KulturaNaši krajiNoviceProsti čas Preglej vse novice
Deli vsebino

Slovenski kulturni praznik je tokrat v znamenju nove resničnosti, umetnost in kultura pa sta pred novimi izzivi. Kljub temu bo kulturni praznik v Mestni občini Koper in okolici tudi letos ponudil pestro dogajanje.

Prešeren v izložbi

Koprski Kulturni klub – Club culturale se je v sodelovanju z Zavodom Koper otok, knjigarno Libris in Forumom Tomizza letos odločil poživiti mestno jedro Kopra na izviren način z geslom Prešeren v izložbi. Na izložbena okna zaprtih koprskih lokalov in trgovin v Čevljarski ter Župančičevi ulici bodo na praznični dan, v ponedeljek, 8. februarja, razstavljene poezije Franceta Prešerna v slovenskem in italijanskem jeziku. Razstavo v izložbah lokalov in trgovin si boste lahko ogledali vse do konca februarja.

Tradicionalno kulturno branje Prešernove poezije, ki ga že leta pripravljata knjigarna Libris in Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper, bo letos razpršeno, in sicer bo potekalo v ponedeljek med 11. in 13. uro pred posamičnimi izložbami trgovin v starem mestnem jedru.

Pesniški poklon primorskih gledališč in EPK GO! 2025

Tri primorska gledališča Gledališče Koper, SNG Nova Gorica in Slovensko stalno gledališče iz Trsta letošnji Prešernov dan praznujejo skupaj. V sodelovanju z Evropsko prestolnico kulture GO! 2025 in Regionalnim RTV centrom Koper – Capodistria so ob slovenskem kulturnem prazniku pripravili film O, blagor tebi, veter. Umetniško in kulturno obarvani program, ki ga bo predvajala televizija Koper, je nastal na pobudo Gledališča Koper. Rdeča nit filma bodo poezije, ki jih bodo recitirali igralci omenjenih gledališč.

Film bo na sporedu na Televiziji Koper v nedeljo, 7. februarja, ob 17. uri, ponovitev pa si bo možno ogledati v ponedeljek, 8. februarja, ob 22.45.

Knjižnica bo gostila Vesno Mikolič

V ponedeljek, 8. februarja, ob 18. uri bodo v Osrednji knjižnici Srečka Vilharja virtualno gostili profesorico slovenskega in italijanskega jezika, znanstveno svetnico na področju jezikoslovja, esejistko in publicistko Vesno Mikolič, ki bo predstavila svojo monografijo Izrazi moči slovenskega jezika.

Mikoličeva se raziskovalno ukvarja z jezikom in kulturo, etnično identiteto, medkulturno vzgojo, nenasilno komunikacijo, pomenoslovjem, terminologijo, jezikom v znanosti, turizmu in književnosti. Napisala jepribližno petsto znanstvenih člankov, monografij in drugih bibliografskih enot domačih in mednarodnih založb. Za svoje delo je prejela študentsko Prešernovo nagrado in več nagrad za znanstveno odličnost.

Tradicionalni recital Prešernove poezije

V ponedeljek, 8. februarja, boste s koprskega mestnega ozvočenja lahko med 12.00 in 13.30 poslušali tradicionalni recital Prešernove poezije, ki ga pripravljajo dramski igralci in igralke v sodelovanju z RTV Slovenija in programom Ars. Neposredni radijski prenos recitacij bodo prek mestnih ozvočenj poleg Koprčank in Koprčanov lahko poslušali tudi meščani na ulicah Ljubljane, Celja in Maribora.

ZKD Mestne občine Koper se predstavi

Zveza kulturnih društev Mestne občine Koper je ob letošnjem kulturnem prazniku pripravila video predstavitev vseh včlanjenih društev v Zvezi. Kulturno obarvan predstavitveni video si boste lahko ogledali v ponedeljek, 8. februarja, ob 20. uri na spletni strani Facebook Zveze kulturnih društev MOK.

Predstavitev likovnih izdelkov Prešernove grafične delavnice

Ob letošnjem praznovanju dneva kulture so se Obalne galerije Piran odločile, da svojo razstavno in pedagoško dejavnost širijo v javni urbani prostor. Tako je na njihovo pobudo ter v sodelovanju z Mestno občino Koper in Mestno kavarno Piran nastal nov projekt Galerije navzven.

V sklopu projekta je že v januarju potekala Prešernova delavnica Obalnih galerij 2021, ki je privabila učence višjih razredov osnovnih šol in dijake iz vse Slovenije ter obmejnega dvojezičnega prostora, da v prosti grafični tehniki izdelajo portrete Franceta Prešerna. Na delavnici je sodelovalo skoraj tisoč osnovnošolcev in dijakov, ki so prispevali raznolike likovne izdelke, ki si jih bodo lahko obiskovalci ogledali med 8. februarjem in 21. marcem v treh obalnih mestnih stičnih točkah. Izdelki bodo namreč zaživeli v izložbi nekdanje trgovine Poster v Čevljarski ulici v Kopru, v parku Galerije Herman Pečarič v Piranu in na osrednji ploščadi v Portorožu.

Na Prešernov dan pa v Obalnih galerijah Piran pripravljajo tudi dvojni dogodek, povezan s predstavitvijo prve obsežne monografije koprskega fotografa Jake Jeraše.

Več informacij o veliki pregledni razstavi priznanega fotografa in predstavitvi njegove monografije je na voljo na naslednji povezavi.

Foto: Gledališče Koper, knjižnica Srečka Vilharja Koper, Obalne galerije Piran